Den Helder - Op donderdag deed de politie in samenwerking met de gemeente Den Helder en Liander een onderzoek bij in totaal elf horecazaken en twee woningen in Den Helder, Anna Paulowna en Julianadorp. Het ging daarbij om grillrooms en shoarmazaken. Het onderzoek werd uitgevoerd op verdenking van fraude. Aanleiding voor het onderzoek was een tip die bij Liander was binnengekomen over manipulatie van gas- en electrameters.

Bij tien van de elf adressen bleek het raak te zijn. Slecht in een bedrijf (aan de Spoorstraat) was alles in orde. Het volgende werd geconstateerd:

  • Bij twaalf adressen waren de ijkzegels van de electrameters vervalst. Dat betekent dat de kast van het telwerk geopend kon worden, waarna de stand kon worden teruggedraaid. Een aantal adressen bleek een opvallend lage meterstand te hebben.
  • Bij acht adressen (zeven horecazaken en een woning) was er ook geknoeid met de gasmeter. Ook hier werd de meterstand teruggedraaid.
  • In een geval werd de watermeter omgedraaid. Hierdoor telt de meter af bij waterafname in plaats van dat de meter optelt.

Het ging om zes zaken en twee woningen in Den Helder, een in Julianadorp en een in Anna Paulowna. Bij geconstateerde diefstal werd electra, gas en/of water afgesloten. De gemeente is als vergunningverstrekker voornemens om de vergunningen van de horecabedrijven in te trekken.