DEN HELDER - Mijn lieve buurvrouw heeft een levendige jonge geest waarmee haar lichaam evenwel geen gelijke tred kan houden. Niet alles wat haar hoofd bedenkt kan zich onmiddellijk in beweging omzetten. De ideeën, meningen, gedachten buitelen over elkaar heen, maar het lijf houdt pas op de plaats en gaat er eerst eens rustig voor zitten. Zij ziet mij soms vertrekken. Haar hand wuift vanuit de stoel achter het raam. En haar fantasie rijdt dan met mij mee. Een brede lach maakt de dag goed waarheen mijn afspraak mij ook voert.

Zo beslist ze dat ze op moet staan. Haar lieve lijf echter ligt nog wat te dutten. Bovendien is het koud en kil en nat. Het vindt het wel mooi wat ze allemaal bedenkt. Het blijft lekker in bed. Maar haar wil is krachtig. 'Eruit', zegt ze, 'het is tijd ofzo'.

Waar haar wijsheid haar gedurende de dag wel weet te voegen naar de beperkingen, is ze nu nog wat springerig in haar hoofd. De dag lonkt en moet geplukt. Seconden later ligt ze gevloerd. Dat geeft haar dan weer mooi de tijd haar trouwe geliefde opdracht te geven mij met een gezondheidsbulletin te informeren. Haar situatie is verre van rooskleurig. Kleurig weer wel maar nogal bont en blauw.

"Een gevallen vrouw, en dat op heur leeftijd", probeer ik hen beiden een hart onder de riem te steken.

Luttele weken later krijg ik weer een brief. In haar fraaie handschrift laat ze me weten dat ze niet alleen gevallen maar inmiddels ook 'onthecht' is.

Ondanks de erge pijn moet ze er erg om lachen. Het lichaam zit erbij en zij kijkt ernaar. Helder blauwe ogen die weerspiegelen dat de vrije geest toch overwint.