DEN-HELDER - Maarten Noot is uitgeroepen tot de nieuwe Jutter van het Jaar. Dat is bekend gemaakt tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de directies van Zeestad, Willemsoord, Port of Den Helder, Den Helder Airport en de gemeente Den Helder. De 64-jarige Maarten Noot kreeg de prijs voor zijn tomeloze inzet voor het behoud van de Helderse geschiedenis. Dat deed hij als penningmeester, voorzitter en als lid van de Helderse Historische Vereniging (HHV). Hij staat hierdoor bekend als een autoriteit op het gebied van de Helderse Historie.

De heer Noot houdt al vele jaren lezingen, presentaties en rondleidingen. Hij is eindredacteur van artikelen die verschijnen in het kwartaalblad ‘Levend Verleden’ van de HHV, en van diverse boeken over de geschiedenis van Den Helder of over een gebeurtenis in onze stad. Voorts heeft hij zich ingespannen voor digitalisering van de archieven en een website, zodat de historische informatie voor iedereen vindbaar is. Hiermee promoot hij Den Helder niet alleen onder de inwoners van de stad, maar ook ver daar buiten.

Daarnaast zet hij zich al vele jaren als secretaris in voor de KNRM, station Den Helder. Hij werkte 25 jaar lang bij het Loodswezen en is de juiste man op de juiste plek als een mens of schip in nood verkeert.

De verkiezing ‘Jutter van het Jaar’ wordt sinds 1999 gehouden. De titel wordt gegeven aan iemand die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor Den Helder of de stad op de kaart heeft gezet. Voor de titel ‘Jutter van het Jaar 2016’ waren negen kandidaten voorgedragen.

De jury, bestaande uit oud-winnaars van deze titel, te weten Linda Beets (2015), Dirk Reitsma (2012) en Fia Smit (2002) had uit de voorgedragen kandidaten een top-3 samengesteld en kwam vrij unaniem tot de conclusie dat Maarten Noot als de winnaar van deze eretitel door het leven mag gaan.