DEN HELDER - Iedereen vanaf 18 jaar (de wettelijke leeftijd dat je alcohol mag drinken) wordt uitgedaagd om mee te doen om dertig of veertig dagen geen alcohol te drinken. Fris de lente in, een maandje detoxen. IkPas is een uitdaging voor jezelf om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Nieuwsgierig? Doe ook mee! De actie start op 1 maart.

Vanaf 1 maart drinken mensen in heel Nederland bewust 30 of 40 dagen geen alcohol. Dat doen zij om te ervaren wat regelmatig alcohol drinken met je lichaam doet. Als je stopt merk je dat je beter slaapt, dat je je fitter voelt, dat je een betere concentratie hebt en je valt er ook nog eens van af. Allemaal voordelen dus.

Ervaren en uitleggen
Als je meedoet aan ‘IkPas’ merk je ook dat je moet uitleggen waarom je geen alcohol wilt drinken. Geen alcohol drinken wordt ervaren als ‘ongezellig’. Je ervaart mogelijk groepsdruk en je moet je verantwoorden. En dat is best gek als we onze jeugd onder de 18 jaar verbieden om alcohol te drinken. Ouders, docenten en andere volwassenen in de buurt van jongeren zijn (de) belangrijk(st)e rolmodellen voor jongeren. Ervaar wat dit voor hen betekent en doe mee aan ‘IkPas’: geef een maand lang het goede voorbeeld aan de jeugd! Ga het gesprek aan over de effecten van alcohol op je lichaam.

Collegeleden doen ook mee!
Onze gemeente werkt samen met de 17 andere gemeenten in Noord-Holland Noord in het programma ‘In control of alcohol en drugs’. Het programma heeft als uitgangspunt niet roken, niet drinken onder de 18 jaar. Samen willen we coma-zuipen voorkomen, willen we dat jongeren minder jong starten met drinken en willen we jongeren leren wat de gevolgen kunnen zijn van het gebruiken van alcohol, drugs en roken. Op dit moment zijn er al ruim 4500 deelnemers aangemeld. Ook veel bestuurders uit onze regio doen mee. In Den Helder geven burgemeester Koen Schuiling en wethouders Trees van der Paard, Odd Wagner, Edwin Krijns en Bob Haitsma het goede voorbeeld. Zij doen mee aan de actie en drinken 30 dagen bewust geen alcohol.

Alles over de actie kun je vinden op www.ikpas.nl. Aanmelden kan ook meteen op deze site.