DEN HELDER - Het wordt spannend nu de eerste twee schepen al zijn vertrokken voor hun lange reis op weg naar Den Helder. Op 8 april dit jaar vertrok de Bulgaarse Royal Helena vanuit haar thuishaven Varna.

Het is de eerste keer dat zij bij een evenement in West-Europa te zien zal zijn! Het fraaie schip – gebouwd in 2009 – heeft haar eigen vaargebied en blijft vrijwel altijd in de Zwarte Zee. Tijdens de ‘Reversed Fleet Review’ van Sail Den Helder 2017 zal zij als één van de drie relatieschepen meevaren met gasten voor dit evenement. Voor de bemanning is het een geweldige uitdaging om in een heel ander vaargebied dit mooie schip te kunnen laten zien.

Op 30 april is inmiddels ook de Clipper Shabab Oman II vertrokken en nu onderweg naar Sail Den Helder! Gebouwd in Vlissingen bij Damen Shipyards, vertrok zij in 2014 vanuit Vlissingen naar Muscat in Oman, om niet eerder terug te keren in Europa. Met recht dus een primeur voor Sail Den Helder 2017. Bij het recente vertrek vanuit Salalah in Oman, vond er een indrukwekkende plechtigheid plaats, bijgewoond door tientallen kinderen. Met zwaaiende vlaggetjes van de kinderen en begeleid door goede wensen werden de touwen losgegooid. Zowel de kinderen als de opvarenden waren onder de indruk van dit afscheid. Nog heel even aftellen en iedereen kan het schip zelf bewonderen tijdens Sail Den Helder 2017.

Het volgende schip dat aanstalten maakt om te vertrekken is de Mircea uit Roemenië. Ook voor dit schip is het bijzonder om deel te nemen aan Sail Den Helder 2017, aangezien zij al vele jaren niet meer in Nederland was. Zij vertrekt op 23 mei aanstaande vanuit Constanta in Roemenië. Deze grote en historische driemast bark werd in 1938 gebouwd op de bekende Hamburger werf Blohm & Voss. Vanaf haar indienststelling was zij een opleidingsschip voor de Roemeense Marine en heeft dus nooit met vracht gevaren.

Vol spanning kijken we uit naar meer berichten van schepen die een lange reis moeten afleggen, om op tijd bij Sail Den Helder 2017 te kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld de Libertad uit Argentinië, de Cisne Branco uit Brazilië en de Russische Sedov uit het noordelijke Moermansk.