DEN HELDER - De naam zegt het al: in de groene energiefabriek haalt HVC energie uit de inhoud van uw groene bak. Om precies te zijn; uit etensresten en gft maken ze groen gas. Van wat er overblijft maakt HVC daarna ook nog compost.

Wist u dat een oude broodkorst, etensresten en koffieprut van alles in beweging kunnen zetten? In de groene energiefabriek van HVC gaan gft en etensresten in grote bakken, waar bacteriën onder een temperatuur van 54 graden het gft afbreken. Daar komt biogas bij vrij, waar HVC groen gas van maakt. Op dat groene gas kunt u weer koken of zelfs uw auto laten rijden.

Het mengsel dat overblijft laten we dan een aantal weken liggen in een grote loods. Het wordt nog een paar keer omgeploegd zodat het goed kan composteren. Onbruikbare delen als stenen of dikke takken zeven we eruit en dan houden we uiteindelijk compost over. Die kan weer gebruikt voor in de akkerbouw of in uw moestuin.

Wilt u zelf een kijkje nemen?

Kom voor een kijkje in de keuken naar HVC Middenmeer op zaterdag 20 mei of 24 juni. In Middenmeer staat de vergistingsinstallatie. Hier worden al uw gft- en etensresten omgezet naar groen gas en compost. Toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijft u zich snel in op www.hvcgroep.nl/gftkijkdagen. Minimumleeftijd is 12 jaar en de rondleidingen zijn alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.