DEN HELDER - Bij het monument ‘Voor hen die vielen’ aan De Vijfsprong staat Den Helder ieder jaar op 15 augustus stil bij alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Zuidoost-Azië tijdens de Japanse bezetting (1941-1945) en de Bersiapperiode (1945-1949). Op deze dag kwam met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

De Stichting 15 augustus Herdenking Den Helder organiseert de plechtigheid. Iedereen is uitgenodigd om bij deze herdenking aanwezig te zijn, evenals bij de ontvangst vooraf en het informele samenzijn achteraf in Hotel Wienerhof. De herdenking begint om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Verkeersmaatregelen

In verband met de herdenking zijn verschillende verkeersmaatregelen nodig op het verkeersknoop-punt De Vijfsprong. Al het verkeer zal tussen circa 10.30 uur en 12.00 uur op de toegangswegen naar de rotonde worden tegengehouden en omgeleid. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer. Het gaat om de Middenweg ter hoogte van de Pasteurstraat, de Javastraat ter hoogte van de Van Galenstraat, de Polderweg ter hoogte van de Hertzogstraat, de Middenweg ter hoogte van het voormalig postkantoor en - indien noodzakelijk - de Parallelweg ter hoogte van Wienerhof.

Bij al deze afzettingen worden hekken geplaatst en houden politieagenten of marechaussees toezicht. Een uitzondering wordt gemaakt voor hulpverleningsvoertuigen op weg naar een noodgeval.

Vlaginstructie

Op 15 augustus is de algemene vlaginstructie voor de overheid van toepassing, vanwege de historisch betekenis van deze dag als het formele einde van de Tweede Wereldoorlog. Op die datum wordt vanaf alle overheidsgebouwen de vlag uitgestoken. Particulieren worden uitgenodigd om ook de vlag uit te hangen. De vlag wordt in de top gehesen (let op: niet halfstok), zonder oranje wimpel.