DEN HELDER - Nieuw in Den Helder: een echte Jutterfiets! Gemaakt bij Zeestadstaal door Nieuwediepers met een uitkering die niet zo gemakkelijk aan een baan kunnen komen. De eerste fiets met dit Helderse tintje werd uitgereikt aan de burgemeester. Ook stadsgenoot Bert de Groot (o.a. bekend van De Verseviskoerier en als actieve vrijwilliger) mocht er een in ontvangst nemen. Heeft u hem al zien rondrijden op zijn nieuwe aanwinst?

In Den Helder zijn diverse re-integratietrajecten waarin mensen met een uitkering worden geholpen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De deelnemers aan deze trajecten gaan in de bedrijven aan het werk, volgen trainingen op de werkvloer en wennen zo (weer) aan het werkritme. Dat dit succesvol is, wordt keer op keer bewezen door de uitstroom van deelnemers van een uitkering naar werk.

De Jutter
Bij Zeestadstaal worden fietsonderdelen in elkaar gezet en gestyled tot een fiets in Helderse kleuren. De bekende Jutter Dorus Rijkers prijkt op de voorkant van de fiets. Directeur Raymond Groen ziet vele mogelijkheden voor dit soort themafietsen: “De fietsen krijgen nu een Helders uiterlijk. Andere thema’s zijn natuurlijk ook mogelijk, denk aan een Sail fiets bijvoorbeeld. Ik ben heel blij met de samenwerking met de gemeente. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten, deelnemers doen ervaring op, leren een vak en vinden hierna een baan. En voor mijn bedrijf zijn de deelnemers een absolute aanwinst!”

Wethouder Sociaal Domein Pieter Kos: “We zijn er trots op dat onze re-integratie deelnemers zulk goed werk leveren en zo hun kans vergroten op het vinden van een baan. Via dit traject bij Zeestadstaal zijn al negen deelnemers op deze manier aan een baan gekomen. Fantastisch, daar doen we het voor!”

Zeestadstaal
Zeestadstaal is gespecialiseerd in het verwerken van alle soorten metaal en beschikt over een eigen poedercoatstraat. Het staat bekend om zijn assortiment producten voor Vepabins. In zestien weken tijd worden deelnemers (tot nu toe vijftien mensen) klaar gestoomd voor een baan. In dit geval wordt het vak van staalmeester geleerd: metaalbewerking, poedercoating, assemblage. Ook het behalen van een VCA certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) hoort daarbij. Na zestien weken wordt voor de deelnemers een baan gezocht waar de opgedane vaardigheden verder kunnen worden benut.