DEN HELDER - Door stormachtige omstandigheden en bijbehorende golfslag op de Noordzee hebben reddingsdiensten een hectisch etmaal achter de rug. Een opvarende van een passerend containerschip raakte ten noorden van Terschelling zwaargewond, terwijl een Helderse bevoorradingsschip kort na het verlaten van de thuishaven flinke averij opliep.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Kustwacht tegenover NH Nieuws. Hoe de opvarende van het containerschip gewond is geraakt, weet de woordvoerder niet. Wel kan ze vertellen dat het slachtoffer per helikopter naar het AMC in de hoofdstad is gevlogen.

Naast een bemanningslid is het schip ook een container verloren. "Die wordt met een vliegtuig gemonitord", vertelt de woordvoerder. De scheepvaart in de buurt is ingelicht over de ronddobberende container.

Panamese vlag
Het containerschip met de naam MSC Eyra vaart onder Panamese vlag en was volgens marinetraffic.com onderweg van Antwerpen naar de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Ook het Helderse schip kwam ten noorden van Terschelling in de problemen. De woeste golven sloegen de ramen op de brug van het schip Drifa aan diggelen, waarna het water over de brug liep. Bovendien functioneerde het roer niet meer naar behoren.

Gesleept
Nadat de vier opvarenden alarm hadden geslagen, stuurde de Kustwacht een helikopter en een een schip die kant op. Ook de KNRM voer met twee boten uit. De Drifa wordt momenteel naar een haven gesleept. Ook de Drifa vaart onder Panamese vlag.