DEN HELDER - Schilderen is een vak dat je in de praktijk moet leren. Helder Vastgoed Schilderwerken steekt al jarenlang veel energie in het opleiden jongeren tot een vakbekwame schilder. Toen de vraag van de gemeente Den Helder kwam om De Helderse Vallei te schilderen ontstond direct het idee om het zo duurzaam mogelijk te doen! Met leerlingen en natuurlijke verf!

De leerlingen worden begeleid door leermeester Orlando Minguel die hen de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Kansarme jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt maar ook statushouders kunnen in een beschermde omgeving werkervaring opdoen en naar gelang hun inzet doorstromen naar een vaste aanstelling. Voor Orlando was deze opdracht van de gemeente Den Helder een primeur.

Orlando: “Het is een bijzonder project, temeer omdat wij hier lijnolieverf met natuurlijke en herwinbare stoffen toepassen. Dit betekent dus zo min mogelijk milieubelasting!” Orlando vindt het verder een prima initiatief om zo’n project te schilderen met leerlingen. Ons streven is om jongeren een kans te bieden om iets voor de maatschappij te betekenen. Door mee te doen in het dagelijkse werkritme krijgen ze meer zelfvertrouwen, durven ze uitdagingen aan te gaan en met een open blik de wereld in te kijken. Als ze links en rechts van mensen complimenten ontvangen, zie je hoe trots ze zijn en groeien ze steeds verder in hun vak. En dan is mijn taak als leermeester helemaal geslaagd!”