DEN HELDER - Stijging woninginbraken. Hoewel de winter altijd al een periode is waarin er meer inbraken plaatsvinden dan in andere jaargetijden, staat de teller voor 2017 nu al op 18 inbraken. Dat is voor Den Helder veel. Vorig jaar waren er in Den Helder 130 geregistreerde inbraken, een daling ten opzicht van de jaren daarvoor. Dat was het goede resultaat van samenwerking tussen bewoners, politie en gemeente.

Een inbraak is erg ingrijpend voor de betrokkenen. Politie en gemeente blijven daarom ook onverminderd inzetten op het voorkomen van woninginbraak. Ook u vragen we in het kader van de campagne ‘Meld verdacht gedrag’ om de komende periode extra op te letten in uw directe omgeving. De inbraken vinden niet in specifieke straten of buurten aan plaats, vandaar dat wij deze algemene oproep doen.

Wat is verdacht gedrag?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het

kunnen ook 'gewoon' mensen uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het beste letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf het beste wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen en welke routes normaal gesproken gereden en gefietst worden. Afwijkend gedrag kan betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is.

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor. Zij selecteren een huis, schatten in hoe gemakkelijk ze binnen kunnen komen en bekijken van buitenaf wat er binnen allemaal als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, nemen meerdere malen dezelfde route, kijken bij huizen naar binnen en bellen soms aan, voelen ze aan deuren of ramen en verstoppen soms gereedschap of een hard voorwerp zoals een steen. Dat is verdacht gedrag!

Aanspreken of niet?

Ziet u een verdacht persoon zoeken in uw straat of steeg, spreek hem dan aan. Vraag of hij de weg zoekt of hulp nodig heeft. Is degene inderdaad zich aan het voorbereiden op een inbraak, dan zal die persoon zich mogelijk bedenken nu hij zich betrapt voelt of weet dat er alerte buren zijn. Durft u dit niet? Aanspreken hoeft niet. Als u verdacht gedrag ziet, kunt u ook altijd 112 bellen. Bent u lid van een Whatsappgroep Buurtpreventie, dan appt u uw waarneming in uw buurtpreventiegroep.

112 bellen, waarom niet?

De politie komt liever een keer voor niets dan een keer te weinig! Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren toch iets opvallends hebben gezien. Meld dit dan bij de politie via 0900-8844 (wel politie, geen spoed).

Whatsappgroep Buurtpreventie

Dit bericht is eerder al verspreid via de verschillende Whatsappgroepen Buurtpreventie in Den Helder.

Wilt u in uw straat of buurt ook een Whatsappgroep Buurtpreventie starten. Kijk dan op facebook onder BuurtpreventieApp Den Helder of op de site van het Wijkplatform Binnen de linie onder Buurtpreventie-app voor meer informatie. Ook zijn op Youtube meerdere filmpjes te vinden over ‘Meld verdacht gedrag’.

Wat wil de politie weten?

De politie gaat op zoek naar de persoon of personen die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk op het uiterlijk te letten. Noteer zo goed als mogelijk:

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf) en Postuur (dik of dun)

  • Leeftijd (schatting)

  • Haarkleur en Kapsel

  • Opvallende kenmerken zoals tatoeage of litteken

  • Kleding (opvallende kleur schoenen of soort)

  • Tas of rugzak (kleur en soort)

  • Vervoermiddel (merk, model, kleur, kenteken)

  • Vluchtrichting