DEN HELDER - Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 is het de landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendag en dit evenement vindt natuurlijk ook in de gemeente Den Helder plaats. Het thema van 2017 is: 'Boeren, burgers en buitenlui’.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

In Den Helder zijn tijdens Open Monumentendag 2017 onder andere de volgende monumenten geopend: Fort Westoever, Fort Dirksz Admiraal, Lichtschip Texel, de Kroontjesbunker, het Bunkermuseum M219, School 7, Loge Willem Frederik, de Nollen, de Kunstuitleen, de Tres Hombres, de Doopsgezinde kerk, de bunker achter het voormalige postkantoor en de hospitaalbunker in het Timorpark.

Ook worden er verschillende rondleidingen georganiseerd bij onder andere: de Algemene Begraafplaats, de oude Rijkswerf Willemsoord en het Koninklijk Instituut voor de Marine. De Helderse Historische Vereniging geeft een mooie presentatie over het Koegras bij School 7 en bij de Ontmoetingskerk.

Opening Open Monumentendag dit jaar bij een Verborgen Parel

Open Monumentendag Den Helder wordt officieel geopend op zaterdag 9 september om 10.00 uur bij het bunkermuseum M219 aan de Zanddijk. Een prachtige locatie verscholen in de duinen met uitzicht over de Noordzee en over de schitterende velden, waar sinds 2014 (en nu nog steeds) hard gewerkt wordt om de bunker aan het publiek te tonen. De enthousiaste vrijwilligers geven u graag een rondleiding, waarbij zij vol passie vertellen over de bunker.

Wij nodigen u van harte uit om bij de opening aanwezig te zijn. U kunt parkeren bij de parkeerplaats aan de Zanddijk bij Strandslag de Zandloper en vanaf daar volgt u de bordjes richting de duinen.

Stap op de fiets

Na de opening kunt u mee fietsen met de fietstocht die wordt georganiseerd door de HSVG. Onder leiding van dhr. Jan Kikkert fietst door de duinen richting Den Helder en komt u langs vele prachtige verborgen parels, waarover een mooi verhaal te vertellen valt. De tocht duurt ongeveer 2 uur. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden; deelname is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Kikkert via 0223-612426.

Overzicht van de deelnemers

Het programma (pdf) met alle deelnemende bedrijven is vanaf eind augustus verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiecentrum Den Helder, Willemsoord 52A. Op de dag zelf kunt u het programma ook verkrijgen bij alle deelnemende bedrijven.

Volg de Facebookpagina van Citymarketing Den Helder (@DHKDZ) voor de laatste informatie over Open Monumentendag of kijk op www.denhelder.online.