DEN HELDER - Lisanne van der Vaart heeft al 12 jaar de ziekte van Lyme. Ze is uitgeput en brengt het grootste deel van de dag in bed door. Omdat er in Nederland geen behandeling meer mogelijk is, wil ze nu naar Duitsland. Maar die behandeling wordt niet vergoed en dus zijn haar ouders een inzamelingsactie gestart om de dik 30.000 euro bij elkaar te krijgen.

De 25-jarige Lisanne liep een tekenbeet op tijdens een vakantie in Frankrijk in 2005. Toen ze daarna ziek werd, duurde het lang voor uiteindelijk de diagnose ziekte van Lyme werd vastgesteld. Een lange reeks ziekenhuisbezoeken volgde. "Ik zeg weleens dat mijn hart huilt. Je kind zien met zoveel pijn, dat is zwaar", vertelt moeder Verina van der Vaart aan NH Nieuws.

Euthanasie
Lisanne heeft lange tijd een blog bijgehouden om te vertellen over haar ziekte, maar ook dat zit er niet meer in. De laatste tijd gaat het zelfs zo slecht dat ze praat over euthanasie.

De ziekte heeft ook veel invloed op de rest van het gezin. "Ik heb lang in het onderwijs gewerkt, maar heb mijn baan opgezegd om voor Lisanne te kunnen zorgen. Alles draait om haar zorg. Daardoor doe je je andere kinderen wel tekort", verelt Verina, die zelf ook lichamelijk gesloopt is door alle stress.

Een behandeling met haar eigen stamcellen in Duitsland is voorlopig de laatste oplossing voor Lisanne. Via de doneeractie Laat onze Lisanne weer leven hopen de ouders genoeg geld bij elkaar te krijgen om haar te kunnen laten behandelen. "De reacties zijn hartverwarmend", vertelt haar moeder. "De mensen sturen zulke hartelijke berichten. Dat doet echt goed en de actie gaat ook fijn". Er is inmiddels al ruim 16.000 euro opgehaald.

Miljoen beten per jaar
Vandaag werden de resultaten bekend van twee onderzoekers van het RIVM naar tekenbeten. Jaarlijks lopen Nederlanders 1 miljoen tekenbeten op. De helft van de teken in Nederland is besmet met Lyme. Volgens de onderzoekers moeten artsen letten op neveninfecties bij verdenking van de ziekte van Lyme. Ook moeten er laboratoriumtests komen die ziektes, anders dan de ziekte van Lyme, kunnen identificeren.