Den Helder – De Stadspartij heeft bij het college vragen ingediend over de slechte dienstregeling van de NS. Sinds afgelopen zondag blijken treinen naar Den Helder vaak niet verder te rijden dan Anna Paulowna en vallen er regelmatig treinen vanuit Den Helder uit.

“De Stadspartij Den Helder betreurt het ten zeerste dat de NS de reizigers van en naar Den Helder letterlijk in de kou laat staan”, aldus de partij in een brief aan het college. “Weet het college van deze vertragingen en van het vervallen van treinverkeer vanuit en naar Den Helder? Klopt het dat indien er vertraging is van meer dan 7 minuten, de NS werkelijk besluit de trein maar tot Anna Paulowna of Schagen te laten rijden en daar te keren? Klopt het dat reizigers naar Den Helder Zuid en Den Helder dan uit moeten stappen en de volgende trein moeten pakken, met als gevolg dat de trein die niet in Den Helder is aangekomen daar dus ook niet kan vertrekken en hierdoor dus ook een trein uitvalt vanuit Den Helder?”

De partij wil verder van het college antwoord op de vraag of het juist is dat de NS de reizigers met als vertrekpunt of eindbestemming Den Helder als “een relatief kleine groep” ziet en deze liever laat wachten dan dat reizigers op het traject Nijmegen vertraging oplopen? Klopt het dat de NS geen alternatieve vervoersmogelijkheden aanbiedt, zoals bussen en taxi’s?” En tot slot wil de fractie weten of het college bereid is met de NS in contact te treden en met treinreizigersorganisatie Rover, om zich hard te maken voor een oplossing, “om deze onverkwikkelijke gang van zaken terug te draaien, zodat Den Helder een optimaal functionerend NS station is en blijft”.

Bereikbaarheid

“De Stadspartij Den Helder wil de stad aantrekkelijk maken en houden, voor jong en oud. Een goede bereikbaarheid naar school/college en werk is hierbij cruciaal”, stelt Nico van Delft in de brief aan het college. “Wij vinden het onacceptabel dat er soms sprake is van een verbinding van 1 x per uur van en naar Den Helder. De jeugd van Den Helder heeft recht op goed vervoer, voor vervolgstudies in andere steden is de jeugd grotendeels afhankelijk van openbaar vervoer. De slogan “Waar zouden we zijn zonder de trein” is momenteel niet van toepassing. Wij begrijpen dat een dubbelspoor onbetaalbaar is, maar verder uitkleden van het NS reizigersvervoer vanuit en naar Den Helder is onacceptabel.”