TEXEL - Na het roze meer en de paarse Slufter, kleuren de duinen van Texel nu ook! De heide staat in bloei en daarmee worden de duinen op Texel prachtig paars. Vooral in de Bollekamer en de Bleekersvallei op Texel bloeit deze plant volop. Tijd voor een heide- wandeling!

Veel kleine bloemetjes

Als je zo’n heide plant van dichtbij bekijkt zie je dat de plant bestaat uit honderden kleine paarse bloemetjes met donkere meeldraden en stampers. Heide is niet alleen mooi om naar te kijken. Veel insecten eten er van. Er komen veel bijen op af om nectar en stuifmeel te verzamelen. Er vliegen ook veel vlinders rond de bloemen, zoals de heivlinder en allerlei nachtvlinders.

Kalkarm

De Texelse duinen zijn kalkarm. Daar kan heide goed gedijen. Vooral de binnenduinen zijn voor de planten heel geschikt. De meeste andere soorten redden het hier niet. In de duinen groeien meer soorten hei. Dophei, met roze klokjesbloemen in een tuiltje aan de top, groeit op vochtige plaatsen. Die is nu al uitgebloeid. Dan is er nog kraaihei. Eigenlijk is dat geen familie van dop- en struikhei. Kraaihei bloeit vroeg in het voorjaar en heeft nu zwartpaarse bessen.