DEN HELDER - Sinds november 2016 doen 1e jaars-leerlingen mavo, havo en vwo van Scholen aan Zee mee met het pilotproject ‘Schoon Belonen’: een opruimactie in de schoolomgeving. In de eerste periode hebben zij maar liefst 31 containers vol plastic, metaal en drankverpakkingen verzameld.

Tegenover elke opgehaalde zak afval met plastic, blik en pakken van bijvoorbeeld zuivel, staat een vergoeding. De opbrengst -in afvalzakken- wordt per klas gemeten en de klas die per kwartaal het meeste afval heeft ingezameld, wordt beloond met de totaalopbrengst van de inzamelingsperiode. Deze klas mag het bedrag besteden aan een eigen gekozen doel.

De gemeente Den Helder heeft na deze eerste periode nog een extra beloning in petto voor alle actieve klassen: zij worden binnenkort uitgenodigd voor een ontspannen filmmiddag in cinema Zevenskoop.

Eerste afvalvaart

Niet alleen de leerlingen zijn actief geweest, ook de Helderse Vallei en Esdégé-Reigersdaal werken mee aan deze pilot. Maandag 6 maart maakten de cliënten van SKILZZ/Esdégé Reigersdaal de eerste vaart door de grachten van Den Helder. Ze visten heel wat afval uit de grachten: plastic flesjes, blikjes en zelfs een winkelwagen. De meest bijzondere ontmoeting echter was die met een ijsvogel! Over schoon belonen gesproken.

Wie mee wil helpen sparen voor de inzameljeugd, kan terecht bij de Helderse Vallei. Daar staat een speciale container voor plastic afval, drankverpakkingen en blik. Meer informatie over Schoon Belonen vindt u op www.deheldersevallei.nl/nieuws