DEN HELDER - Groente-, fruit- en tuinafval is al een hele mond vol, maar wat er in de gft-bak mag is nog veel meer! Sterker nog: als u voortaan ook al uw etensresten in deze bak gooit, rijden er straks meer auto’s op groen gas en maken we ook nog compost van wat er overblijft.

Schillen, pitten en snijafval kunnen meteen in de gft-bak, maar soms blijven er ook etensrestjes over. Etensresten die je niet meer gebruikt in een ander gerecht, mogen in de gft-bak. Ook als het bijvoorbeeld een botje van een kippenpoot is. Al het gft en etensresten zorgen voor groen gas en vruchtbare compost.

Wist u dat een oude broodkorst, etensresten en koffieprut van alles in beweging kan zetten? Het gescheiden gft gaat naar de HVC vergistingsinstallatie om te vergisten. Tijdens dit vergistingsproces gaat het gft in grote bakken en voegen we er bacteriën aan toe. Deze bacteriën breken het gft af en komt er biogas vrij. Het biogas wordt bewerkt tot groen gas, wat opnieuw gebruikt kan worden om op te koken of auto’s op te laten rijden.

De resten slaat HVC een aantal weken op in een grote loods. De onbruikbare delen worden eruit gefilterd en zo blijft uiteindelijk compost over. Dit kan opnieuw worden gebruikt in de akkerbouw of voor uw eigen tuin. Kortom; etensresten bij gft is OK.

Volle gft-bak geeft 21 dagen gas om mee te koken

Een gezin heeft jaarlijks zo’n 160 kilo gft. De helft daarvan belandt al in de gft-bak, maar de rest gaat nu nog vaak verloren. Dat is jammer, vooral als je bedenkt dat je op groen gas weer kunt koken of zelfs het huis ermee kunt verwarmen. Ook compost uit gft maakt dat je geen kunstmest nodig hebt. De eerste stap zet je gewoon thuis: met te zorgen dat alles wat in de gft-bak mag, daar ook echt in terecht komt. Kleine moeite, groot effect.