DEN HELDER - Politie en handhavers van de gemeente hebben vrijdagavond 23 februari opgetreden tegen jeugdoverlast rondom winkelcentrum de Drooghe Bol in Julianadorp. Hierbij zijn drie bekeuringen uitgedeeld en zijn drie jongeren doorverwezen naar bureau HALT. De jongeren waren tussen de 14 en 19 jaar oud. De ouders van de minderjarigen zijn hiervan direct op de hoogte gebracht.

Bij gemeente en politie komen al geruime tijd klachten binnen van winkeliers en klanten over het hinderlijk rondhangen van jeugd onder de overkapping van het winkelcentrum. De overlast bestaat uit het regelmatig lastig vallen van klanten, het blokkeren van de toegang (door grote groepen), blowen en alcohol drinken. Bovendien zorgt deze overlast voor een onveilig gevoel bij omwonenden. De afgelopen maanden zijn al meerdere waarschuwingen gegeven en zijn de jongeren doorverwezen naar andere plekken. Dit heeft echter dit niet geleid tot afname van de overlast. Daarom is er nu harder opgetreden.

Het JIT-team is een samenwerkingsverband tussen gemeente en politie waarbij handhavers en politieagenten samen op pad gaan. Zij proberen op die manier problemen bij jongeren zo vroeg mogelijk te signaleren, zodat kan worden ingegrepen als het probleem nog in een vroeg stadium is. Vaak ligt er een verband met alcohol en drugs. Wanneer het JIT ongeregeldheden constateert, worden de ouders van de betrokken jongeren hiervan in kennis gesteld.