DEN HELDER - Het is zondag. Goed weer. Helder zicht. Toch knallen enorm veel auto's op elkaar.

De vangrail bewijst zijn diensten. De overzichtsfoto laat zien dat kriskras op de (voorheen) snelweg stukken auto liggen. Gelukkig blijft de schade daartoe beperkt. Nou ja, aan de andere kant van de vangrail ontstaat eerst een kijkersfile (een woord dat iemand toch ooit eens bedacht moet hebben) en daarna botst men ook daar op elkaar. De boel staat muurvast en dat gaat uren duren.

Dan komt het bericht dat de hulpverlening 'troostbeertjes' uitreikt. Even dacht ik dat iedereen zijn handen wel vol zou hebben aan veger en blik, maar gelukkig is er nog ruimte voor het weggeven van troostberen. 'Zacht, sterk en stoer', zo lees ik. Want troostbeertje heeft natuurlijk een eigen website. Ze zijn er overigens in twee uitvoeringen, wit en donker, kosten per 24 stuks € 108,00 exclusief BTW maar zijn dan wel genderneutraal. Ze hebben een blog, contactmogelijkheid en een winkel zodat je troostbeertje kunt aankleden in politie-, brandweer- of ambulance-uniform.

Prachtig. Toch een klein vraagje. Voor wie zijn troostbeertjes nu eigenlijk bedoeld? Kleine kinderen mogen niet autorijden. Dat doen hun ouders, opa en oma's, ooms of tantes. Als er een ongeluk gebeurt, kunnen zij de kinderen troosten en aandacht geven. Daarin is dus voorzien. Lijkt me.

Resteert, dat troostbeertje eigenlijk voor de volwassene is die al autorijdend iets over het hoofd zag. Of met iets anders bezig was, zeg maar. Met kinderen in de auto. Terecht! Hij kan wel iets gebruiken dat zacht, sterk en stoer is.

Wedden dat die kids weer als excuus werden gebruikt?