DEN HELDER - Dit is het land waar men in actie komt tegen een asielzoekerscentrum en minstens zo fel protesteert als de opvang weer verdwijnt. Het land waar een Marokkaan, kind van immigranten en geboren te Steenbergen, op een Bevrijdingsfestival vrij kan zeggen wat het met hem doet als iemand zegt: "rot toch op". Op een plek waar te midden van talloze anderen van allerlei herkomst, geloof, ras, huidskleur ook de minister-president zich bevindt. Hij wordt niet opgepakt maar krijgt een ovationeel applaus. De media kunnen er vrij over berichten.

Dit is het land waar een Joodse mevrouw op hoge leeftijd na afloop van de bijeenkomst mijn uit Syrië gevluchte gast omhelst en deze jonge moslim 'mazzeltov' voor zijn leven toewenst. Ze hebben elkaar in de ogen gekeken. Weerspiegeling van twee goede zielen.

Dit is de stad waar zonder censuur dertig portretten van slachtoffers van mensenhandel kunnen worden opgesteld. Je leest hun verhalen. Alleen de ogen zie je en die kijken je aan. Je kijkt een andere mens in de ogen. Die hebben teveel gezien. Als kind dikwijls al.

Tot er eindelijk-eindelijk iemand hun pad kruiste, hen 'mazzeltov' toewenste en weer hoop gaf.

Jij misschien?