Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Tromp keert aanstaande woensdag na 4 maanden weer terug in haar thuishaven in de Den Helder. Na het afmeren ontvangt de bemanning, in het bijzijn van familie en vrienden, de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit handen van de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp.

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat had 4 maanden lang een door commandeur Luyckx geleide staf aan boord die het commando voerde over het Europese vlootverband voor de missie Atalanta.
De staf was onder andere verantwoordelijk voor, training van lokale kustwachten in het kader van Local Maritime Capacity Building en het voeren van gesprekken met Somalische overheidsfunctionarissen over het versterken van de maritieme veiligheid. Daarnaast coördineerde de staf de bescherming van de schepen van het World Food Program, waardoor ruim 200.000 ton aan voedsel en hulpgoederen veilig in Jemen en Somalië zijn aangekomen.

Verlenging Atalanta 2017

De bijdrage van Nederland aan de antipiraterijmissie Atalanta wordt opnieuw met een jaar verlengd. Volgens de huidige planning vaart het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam medio 2017 uit om de strijd aan te binden tegen eventuele zeerovers in de wateren rond Somalië. De marine doet al sinds 2009 mee aan antipiraterijoperaties in de wateren bij Somalië. Het aantal kapingen daalde de afgelopen jaren sterk. Sinds voorjaar 2012 was er geen succesvolle kaping van een koopvaardijschip meer. De internationale maritieme aanwezigheid speelde daarbij een belangrijke rol.