Marja Lely mag zich de komende jaren onze Helderse stadsdichter noemen. Burgemeester Koen Schuiling heeft haar eind vorige maand officieel in deze functie geïnstalleerd. Marja neemt het stokje over van Jack Beneker, die de afgelopen zes jaar deze rol op zich heeft genomen.

Marja Lely is de eerste vrouwelijke stadsdichter van Den Helder. Cultuur zit haar in het bloed: ‘heel’ cultuurminnend Den Helder kent haar al als coördinator van het centrum voor kunsteducatie Triade, als beeldend  kunstenaar en/of van haar werk voor de Kunstuitleen en Kunsthal 45.

Martin van Kralingen, Joop Leibbrand en Jack Beneker gingen haar voor als stadsdichter. Waar Beneker zijn liefdes voor poëzie en muziek combineerde (hij componeert muziek bij bestaande gedichten) doet Marja dat dat met tekeningen. U treft die dan ook voortaan aan bij haar stadsgedichten op de Stadsnieuwspagina.

Bundel

Als poëtisch ambassadeur van Den Helder heeft Jack Beneker de afgelopen zes jaar minstens 80 gedichten op papier gezet. Die zijn nu gebundeld, als afsluiting van zijn periode als Helderse stadsdichter. Het boekje bevat naast bijna tachtig gedichten een cd met tien gezongen stadsgedichten. Zo hebben we niet alleen een overzicht van zijn werk maar ook een beeld van de ontwikkelingen en gebeurtenissen in onze stad van de afgelopen jaren. De gemeente heeft financieel bijgedragen aan de totstandkoming van de bundel.