Den Helder - Jongeren met veel te veel alcohol in hun bloed die door de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht: we zien het nog te vaak. “En de kinderen die terecht komen in het ziekenhuis zijn  nog maar het topje van de ijsberg”, zegt Koen Schuiling burgemeester van Den Helder en voorzitter van de stuurgroep In Control of alcohol in de Kop van Noord-Holland.

De burgemeesters en wethouders volksgezondheid uit de regio Noord-Holland Noord zien hierin aanleiding om vol te blijven inzetten op beperking van alcohol onder jongeren.

Uit cijfers van het Westfriesgasthuis blijkt dat ten opzichte van vorig jaar weinig verandering heeft plaatsgevonden in het aantal opnames op de alcoholpoli. De gemiddelde leeftijd van de “bezoekers” van de alcoholpoli ligt nog steeds rond de 15 jaar en dat is veel te jong. De wettelijke leeftijd waarop alcohol mag worden gedronken is 18 jaar sinds de wetswijziging die per 1 januari 2014 is ingegaan.

Alcohol gebruik door jongeren is gevaarlijk. Het heeft direct effect op de hersenen en regelmatig overmatig drinken kan invloed hebben op het leerniveau. Dat is iets wat “vroeger” niet bekend was, maar nu wel. Daarom waarschuwen we voor het alcoholgebruik bij jongeren, maar ook voor volwassenen is alcoholgebruik schadelijk.

Kinderarts Noud Drewes: “Alcohol gebruik op jonge leeftijd is zeer schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind, vooral omdat de hersenen door ontwikkelen tot een leeftijd van 24 jaar. Alcohol zit minder in het verdomhoekje dan roken en drugs: alcohol hoort er voor veel mensen nog gewoon bij. We weten echter ook dat alcoholgebruik gerelateerd wordt aan verschillende vormen van kanker”.

Regionaal probleem

De ambulancezorg in Noord-Holland Noord houdt ook bij welke ritten “alcohol gerelateerd zijn” en die cijfers laten zien dat het probleem van alcoholgebruik onder jongeren in de regio West-Friesland weer aan het toenemen is. In de regio’s Kop van Noord-Holland en Regio Alkmaar laten de cijfers juist een lichte daling zien. Daar zijn we op de goede weg, maar ook daar zijn er nog behoorlijk wat jongeren die met hoge promillages in hun bloed worden afgevoerd naar de ziekenhuizen. NIX 18 blijft dus de boodschap!

Beleid

Het programma In Control of alcohol & drugs zet in op de bewustwording van de gevaren van alcohol en drugsgebruik onder jongeren in de regio Noord-Holland Noord. Een samenwerkingsverband van de gemeenten, GGD Hollands Noorden en Veiligheidsregio. Projectleider Annemieke Verburg: “Het is bijzonder om te zien hoe unaniem de bestuurders en professionals zijn om dit probleem samen aan te pakken. Scholen, ouders, politieke partijen: iedereen werkt mee aan de bewustwording over alcoholgebruik door jongeren. Niet drinken moet net zo gewoon worden als niet roken.”