DEN HELDER - In mei komt er een bijzonder schip naar Den Helder en blijft hier ook twee maanden liggen. Het gaat om de Ecolution van wijlen astronaut Wubbo Ockels. Vorige week besloot het college van burgemeester en wethouders om dit duurzame initiatief Joint Venture Earth te sponsoren. Joint Venture Earth gaat een schip ombouwen dat geen giftige stoffen uitstoot. Daarmee gaan ze een expeditie rond de Noordpool maken.

De haven van Den Helder is zeer geschikt voor het verbouwen van de Ecolution. Direct aan zee en met voldoende ruimte én ondernemers, onderwijs en onderzoeksinstellingen in de buurt die kunnen bijdragen. Voor de ontwerpfase komt het schip zo’n twee maanden naar Den Helder. In deze periode wordt het schip verbouwd en wordt er onderzoek gedaan welke technologie er allemaal nodig is aan boord om emissie-vrij om de Noordpool te kunnen varen.

Samenwerking

Dat dit schip in onze haven ligt, helpt ons verschillende doelen te bereiken: Bewustwording van ons klimaat en duurzaamheid. Het blijven ontwikkelen van de maritieme arbeidsmarkt voor technisch personeel. Het blijven ontwikkelen van onderwijs. En natuurlijk meer bezoekers trekken naar Den Helder.

De gemeente sponsort gezamenlijk met de Port Of Den Helder en Willemsoord dit initiatief. Wethouder Edwin Krijns is enthousiast: “We steunen de plannen van Joint Venture Earth graag. Niet alleen omdat we natuurlijk hun doelen een warm hart toedragen, maar ook omdat het zoveel kansen biedt voor ons, het onderwijs en de ondernemers in Den Helder.” Het sluit ook aan bij initiatieven zoals Tech@Connect en de North Sea Energy Gateway. “In één zo’n project komen veel doelen en spelers samen. En daar kunnen we veel winst uit halen”, licht Krijns toe.

Planning

Het schip komt in mei naar Den Helder en blijft dan tot en met half juli. In deze periode zal het schip gedurende de weekenden en feestdagen te bezoeken zijn. Ook komt er een speciaal programma voor scholen. Inmiddels al benieuwd? Kijk op www.jointventureearth.com voor meer informatie.