DEN HELDER - Scheiding, ziekte, ontslag; het kan iedereen overkomen. Als het nodig is, helpt de gemeente deze mensen, vaak achter de schermen en in stilte.

In deze serie geven we u een kijkje in de dynamiek van het sociale domein. Wat zijn de verhalen van de mensen die wel een zetje konden gebruiken en hoe krijgt dat in de praktijk vorm? Deze keer: Carlos de Bruin.

Via het veld naar een nieuwe toekomst

Tijdens het interview springt Carlos de Bruin (35) plots op. Buiten op het veld vindt een opstootje plaats. Voor het raam neemt hij de situatie op: moet hij ingrijpen of niet?

Een paar seconden later gaat Carlos weer zitten. Collega’s hebben het onder controle. Als je werkt met jongeren met een hoop bagage, dan kan het onderling weleens vonken, maar gelukkig loopt het zelden uit de hand. Locatie is Rugbyclub Den Helder, sinds februari 2017 het decor van Turn-Over. Een gemeentelijk project om uitgevallen jongeren door de rugbysport en intensieve begeleiding weer terug te leiden naar werk en/of school.

Afbeulen

Carlos is één van de begeleiders bij Turn-Over. Hij voelt zich verantwoordelijk voor de jongeren die zichzelf aan het afbeulen zijn op het rugbyveld. “Deze sport brengt je discipline en respect bij. Daar kun je verder mee.” Carlos weet waarover hij praat. Hij behoorde zelf tot de eerste lichting jongeren die instroomden in Turn-Over.

Carlos was zo’n drop-out met een problematisch verleden. Geadopteerd, naar een internaat gestuurd en in de criminaliteit beland. Hij probeerde net weer op het rechte pad te komen, ook omdat hij kinderen had gekregen, toen Turn-Over onder zijn aandacht werd gebracht. Eerst zag hij het niet zitten. “Ik wilde de binnenvaart in en geld verdienen.”

Natuurtalent

Toch liet Carlos zich overtuigen. Hij bleek een natuurtalent te zijn. Niet eens vanwege zijn rugbyprestaties (hoewel die na alle trainingssessies dik in orde zijn), maar door wat Turn-Over met hem deed. Hij zette niet alleen bij hemzelf een knop om, hij wist ook andere deelnemers bij de les te houden en te motiveren. “Ik was altijd al iemand die mensen wilde helpen; ik denk omdat ikzelf zo weinig geholpen ben. En ik snap deze jongeren, ik ben een van hen geweest.”

Uit deze eerste groep zijn de meeste jongeren uitgestroomd naar een werkervaringsplek en zelfs naar betaald werk. Een prachtig succes. De projectleiding schatte de kwaliteiten van Carlos op waarde en bood hem een plek aan in de begeleidingsstaf. Carlos pakte die kans gretig aan. Zeker nadat hij jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard bezocht had.

Opleiding

“Daar zag ik hoe jongeren werden vastgepakt en niet losgelaten werden, ook niet als zij een tijdelijke terugval hadden. Ik dacht: zo moet het. Laat je ze los, dan ben je ze kwijt. Toen wist ik dat ik het jongerenwerk in wilde.” Carlos kijkt op de klok. Is het interview klaar? Hij wil graag nog even met de betrokken jongeren praten over het akkefietje van zonet. Wat is er voorgevallen? En hoe lossen we het samen op? In februari begint Carlos een opleiding welzijnswerk aan het Horizon College in Alkmaar.