DEN HELDER - Als onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden : een weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en - waar mogelijk - de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het stoken centraal.

Stoomweekend

Het stoomweekend, zaterdag 16 en zondag 17 september, belooft een heel bijzonder weekend te worden: de oudste nog rijdende stoomlocomotief van Nederland komt naar het Zuiderzeemuseum. Na ruim tien jaar restauratiewerkzaamheden door medewerkers van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is deze bijzondere locomotief te bewonderen in het buitenmuseum en kinderen kunnen hierin op de foto. Verder kun je een echte stoomwals van het Stoommuseum uit Medemblik van dichtbij bekijken, terwijl in het water aan de dijk stoomsloepen varen. De verschillende functies van stoom worden getoond. In de stookkamer van de stoomwasserij vertelt de stoker over zijn werkzaamheden en in de droogschuur naast de stoomwasserij kun je zien hoe kleine stoommachines werden gebouwd. Er is een lezing over stoommachines in het filmhuis. Kinderen kunnen ook zelf aan de slag met kleine stoommachientjes, zodat ze zien en ontdekken hoe stoom ontstaat. Voor bezoekers rijdt er een mini-stoomtrein een rondje bij de kalkovens en er draaien diverse stationaire stoommachines bij de stadsmuur. En natuurlijk wordt er ook een aantal keer per dag uitgebreid stoom afgeblazen bij de stoomwasserij.

Achternaam

Tijdens het Stoomweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Stoker (Stooker) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 16 en 17 september gratis* toegang tot het museum.