DEN HELDER - Ruim 30 vrijwilligers van het ‘Team Schoon Schip’ zorgen ervoor dat tijdens SAIL 2017 de evenemententerreinen in Den Helder eruitzien om door een ringetje te halen. Want  SAIL Den Helder moet niet alleen een indrukwekkend en gezellig evenement worden, de terreinen moeten allemaal ook schoon zijn. Om de hoeveelheid afval tijdens het evenement zo klein mogelijk te houden, zijn tal van maatregelen getroffen en wordt er dag en nacht gewerkt. 

De combinatie van SAIL Den Helder en de Marinedagen trekt naar verwachting honderdduizenden bezoekers naar de terreinen op Willemsoord en de Marinehaven. Terwijl zij genieten van al het moois op en aan de kades nemen zij ook het een en ander aan eten en drinken tot zich. Dus wordt er veel afval geproduceerd, naar verwachting zo’n 100.000 kilo. Een flinke berg, maar het gaat wel om afval dat voor het merendeel herbruikbaar is.

Samenwerken, de navigatie tot succes 

De koers die SAIL inzet staat voor schoon, betrokken en verantwoordelijk. De organisatie, de horecapartners en sponsoren  willen zwerfafval en plastic soep voorkomen door de terreinen samen schoon te houden. SAIL kan het verstrekken van voedsel in plastic verpakkingen nog niet helemaal voorkomen en heeft op het gebruik ervan geen grip. Tenslotte kunnen bezoekers ook zelf plastic verpakkingen zoals waterflesjes meebrengen. Daarom richt SAIL zich vooral op preventieve maatregelen: voorkomen dat (plastic) afval op de grond terechtkomt. Dat gebeurt onder meer door bezoekers hierop aan te spreken en door goede afvalvoorzieningen te faciliteren. Zo worden bezoekers aan eettafels, bij de horecavoorzieningen en bij de afvalbakken opgeroepen hun afval in de betreffende afvalbakken – gescheiden naar soort -  achter te laten. Zo speelt het SAIL-bezoek zelf een flinke rol in het voorkomen van afval op het terrein. Het Team Schoon Schip wordt ondersteund door een professionele firma en een zeer ervaren team van Willemsoord, de gemeente Den Helder en de Koninklijke Marine. Op die manier is er permanente controle en kan zwerfafval zoveel mogelijk worden voorkomen.

Upcycling workshops 

Ook ‘Mindsz’, de Helderse gallery en upcycle werkplaats, draagt een steentje bij aan het schoonschip maken tijdens SAIL. MindsZ houdt tijdens het evenement dagelijks tien minuten durende workshops voor kinderen. Die gaan iets leuks maken van flesjes en dopjes terwijl zij tegelijkertijd iets leren over gescheiden afvalinzameling en plastic soep.

Enkele cijfers: 

- Om de 80 meter staat een afvalcontainer voor PMD  (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en restafval

- In 350 containers wordt het afval ingezameld

- In 295 containers wordt PMD ingezameld

- 60 medewerkers en vrijwilligers werken dag en nacht aan het schoonhouden en afvalvrij houden van de terreinen

- Iedere ochtend wordt de gehele publieksroute opgeschoond

- In 5 milieudepots wordt het ingezamelde afval van cateraars en bezoekers afgevoerd door speciale afvalteams

- 2 inspecteurs zien toe op correct sorteergedrag van afvalproducenten