NEDERLAND - Het einde van 2016 komt er aan. Vandaag is ook de officiële dag aangebroken dat er vuurwerk gekocht mag worden in Nederland. En dat je dat dan op 31 december tussen 18:00 uur en 02:00 uur mag afsteken. Maar tegenwoordig hoor je nu al de knallen..

Loop je over straat en dan hoor je weer zo’n abnormale klap en vervolgens schrik je je eigen rot. Tegenwoordig is men nu al bezig met zwaar vuurwerk aan het afsteken. Maar mag dat? Nee, officieel mag je op 31 december 2016 om 18:00 uur en 01 januari 2017 02:00 uur, het vuurwerk afsteken. En zwaar vuurwerk, is tegenwoordig illegaal in Nederland. Maar toch komt men er aan.

Weet men wat er met vuurwerk gebeurt als je het verkeerd afsteekt? Weten mensen dat je het beste een veiligheidsbil kan op doen?

WAT ALS JE JE NIET AAN DE REGELS HOUDT?

Op het overtreden van de regels staan straffen. Hoe zwaar die straf is, is afhankelijk van hoe zwaar de overtreding is. De politie meldt op de website dat de straf kan variëren van een boete tot een gevangenisstraf.

Jongeren komen bij minder zware overtredingen of misdrijven ook in aanmerking voor een straf bij bureau Halt. Dit is een korte en snelle aanpak. Ouders worden hier actief bij betrokken.

Gepakt worden is overigens vrij reëel, omdat er in aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond politietoezicht op straat is. Hierbij wordt extra gecontroleerd op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk.

OVERLAST MELDEN?

Kun je er melding van maken wanneer iemand zich niet aan de regels houdt? Dat kan zeker. Wanneer je iemand ziet die buiten toegestane tijden vuurwerk afsteekt, of op een plek waar dat niet mag kun je dat melden. Ook als je denkt dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt kan dat bij de politie worden gemeld.

Mensen kunnen met hun klachten terecht bij de politie via 0900-8844, of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-70 00.

HUISDIEREN

Als je een hond, kat of ander huisdier hebt, weet je waarschijnlijk dat beestjes daar behoorlijk bang van kunnen worden. Wij geven u een paar tips:

 • Blijf thuis voor je huisdier, zodat hij in een zo vertrouwd mogelijke omgeving is.
 • Sluit deuren, ramen, luikjes en gordijnen, zodat je lichtflitsen en knallen zoveel mogelijk buiten houdt en je dier niet naar buiten kan.
 • Zet geluid aan in huis dat je dier kan afleiden van de knallen, zoals muziek of de televisie.
 • Probeer je huisdier nog voordat hij onrustig is af te leiden met een spelletje of wat lekkers.
 • Ga je dier als het een beetje bang is niet overdreven troosten, daarmee stimuleer je juist angstgedrag.
 • Ga je dier ook niet straffen als hij bang reageert op een knal.

Tips hond

 • Geef een hond een bot of iets anders lekkers waar hij lang mee bezig is. Likken en knauwen hebben van nature een kalmerende werking.
 • Zorg dat een hond moe is 's avonds, bijvoorbeeld door lang te gaan wandelen overdag. Als hij moe en voldaan is, valt hij mogelijk in slaap en blijft hij rustig.
 • Ga je later op de avond nog naar buiten met je hond, houd hem dan aangelijnd, zodat hij niet in paniek kan wegrennen. Is je hond juist nieuwsgierig, voorkom dat hij achter vuurwerk aanrent.
 • Je moet je hond dus niet geruststellen bij elke piep, maar merk je dat je hond om middernacht heel erg in paniek is, dan kan troosten juist wel weer helpen.

Tips kat

 • Een kat kun je niet troosten. Ga hem ook niet tegen zijn wil vastpakken en aaien. Liever zal hij zelf een plekje zoeken.
 • Gaat je kat in paniek door het huis stuiteren en in de gordijnen klimmen: sluit hem dan op in een reismand. Opsluiting kan je poes dan juist kalmeren (en voorkomt dat hij je huis sloopt).

Konijnen, vogels en andere dieren

 • Woont je konijn of vogel buiten in een hok, zet hem dan met Oud en Nieuw binnen.
 • Leg een deken over het hok of de kooi, dit kalmeert het dier en dempt het geluid.
 • Kalmerende middelen zijn wel te verkrijgen bij de dierenarts, maar dat is voor konijnen en vogels niet gebruikelijk.
 • Ook een paard of pony kan beter veilig in zijn stal staan tijdens het vuurwerkgeweld.