DEN HELDER - Bettine Vriesekoop is niet alleen bekend van haar carrière tafeltennis. Ze woonde en werkte in China en schreef daar diverse boeken over. Donderdagavond 20 april komt ze naar School 7 om te vertellen over haar bewogen leven.

Vriesekoop reisde in 1980 onder bizarre omstandigheden naar China, een voor het Westen gesloten communistisch land. Iedereen op de fiets en in Mao-pak. Laverend tussen onbegrip, humor en sympathie vertelt ze in deze lezing over haar ervaringen vanaf het eerste moment dat ze voet op Chinese bodem zet. Hoe haar eigen persoonlijke ontwikkeling gelijke tred houdt met haar opeenvolgende bezoeken aan China, eerst als tafeltennisster in het China van Mao, later als correspondent voor NRC in het moderne China.

Bettine Vriesekoop (1961) was vijfentwintig jaar gezichtsbepalend voor de het tafeltennis: ze behaalde vele internationale en nationale titels en werd tweemaal gekozen tot Sportvrouw van het jaar. Tijdens haar rijke sportcarrière stuitte ze steeds weer op de suprematie van de Chinese tafeltennissers. Wat is hun geheim?

Na een aantal trainingsstages in China lieten het land en zijn bewoners haar niet meer los. Ze begon in 1996 aan de studie sinologie in Leiden en schreef succesvolle boeken over haar ervaringen in China. Ze debuteerde met Heimwee naar Peking over haar trainingsstages in China. Daarna volgden Bij de Chinees over de paradoxen en geheimen van de Chinese cultuur, Het Jaar van de Rat en Duizend Dagen in China.

Lezing Bettine Vriesekoop op donderdag 20 april in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur, toegang € 8,50 / ledenkorting € 1,- Aanmelden kan via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.