DEN HELDER - Op de begane grond in School 7 is momenteel een kleine tentoonstelling te zien met fotomateriaal van de Helderse Historische Vereniging. In 5 grote foto’s wordt de geschiedenis van de Ouwe Helder naar de nieuwe wijk Oud Den Helder verteld. Bij de balie is achtergrondinformatie over de foto’s beschikbaar.

Er is een foto van de vooroorlogse Langestraat in de ‘Ouwe Helder’ te zien, vermoedelijk genomen in de twintiger jaren. Maar ook een zicht op de vooroorlogse (huidige) Prins Willem Alexandersingel en het begin van de (huidige) Cornelis Ditostraat, die toen de Laan heette. De brug over de singel was in die tijd nog in aanbouw. Aangrijpend is de foto van vlak na de oorlog, de wijk is grotendeels verdwenen. Zichtbaar is nog het bewaard gebleven Pierenbadje, eenzaam tussen de resten. Een andere foto toont de woningen aan de Theodorus Rijkersstraat in aanbouw. En de nieuwe wijk Oud Den Helder in vogelvlucht.

Historie

De Ouwe Helder vormde omstreeks 1830 de woonkern van Den Helder. Aan het Dijkje stond het Raadhuis, dat dienst deed tot 1927. Het Dijkje was eigenlijk de oude zeedijk, uit de tijd dat er nog niet zo’n hoge dijk nodig was omdat er een breed strand voor de kust lag.

Eind 1943, begin 1944 kwam de sloper: vrijwel de hele stadswijk verdween onder de vernielzucht van de bezetter, die meende dat de huizen en andere gebouwen in de weg stonden voor de verdediging van de kustlijn, de zogenoemde Atlantikwall.

Tijdens de oorlog was de dijk streng verboden gebied. De dijkmuur was bijna verborgen onder het prikkeldraad en aan de voet van de dijk stonden versperringen. In de zomer van 1945 werd de dijk weer opengesteld en de kuststrook langs de dijk werd mijnvrij gegeven. Er kon weer gewandeld worden. Alleen het Pierenbadje, het zwembad, dat ondanks de sloopwoede was behouden, werd pas na een jaar geopend. Het strand was nog te gevaarlijk.

Architect en stedenbouwkundige prof. Wieger Bruin ontwierp een plan voor het maken van een nieuwe wijk, strak begrensd door de dijk, de fortgrachten en de Prins Willem Alexandersingel. Op 3 oktober 1946 besloot de gemeenteraad tot de wederopbouw van de wijk.