DEN HELDER - Begin september maakt Hendriktje Ruiter een kleine concerttoer door Nederland en doet dan ook Den Helder aan. Op dinsdagavond 5 september geeft ze een exclusief optreden in School 7.

“De Nederlandse met de Portugese ziel…” Zo wordt ze aangekondigd als ze in Lissabon in één van haar favoriete restaurants de fado zingt. Dat zij de fado’s met zo’n grote intensiteit kan overbrengen is uniek te noemen. “Je bent geen fadista omdat je het wilt zijn, je bent fadista omdat je zo geboren wordt” en dat is opmerkelijk voor een Groningse.

Hendriktje Ruiter is natuurlijk geen naam voor een fadista, dus in Portugal heet ze Henriquinha Maria. Ze ervaart de fado zelf als de meest pure muziekvorm die ze tot nu toe heeft beoefend: klassiek, pop, jazz, Franse chansons, eigen composities; in de fado lijkt alles samen te komen. In 2015 stond ze in de halve finale van de nationale fadowedstrijd op de Portugese televisie. Ze won niet, maar het feit dat ze zo ver was gekomen is bijzonder. Complimenten kreeg ze al bij de voorrondes: “Ze hebben het nog nooit zo meegemaakt, dat een buitenlander zo goed fado zingt,” zegt de zangeres, die een veelzijdige carrière achter de rug heeft en in een ver verleden in het achtergrondkoor van Heman Brood zong.

Tijdens het concert in School 7 wordt Henriquinha Maria begeleid door Daniël Raposo op de Guitarra Portuguesa en Hans van Gelderen op een klassieke gitaar.

Fadoconcert in School 7 op dinsdag 5 september, aanvang 19.30 uur, Keizersgracht 94 in Den Helder. Toegang € 10,- kaartverkoop www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.