DEN HELDER - Donderdagavond 23 november houdt fotograaf Jan Smit een fotolezing over de Noorse natuur in School 7. Samen met zijn zoon Mart maakte hij prachtige beelden op Varanger en de Lofoten.

De avond begint met het schiereiland Varanger. In het westen begrenst door de rivier de Tana, in het zuiden door de Varangerfjord en in het noorden en oosten door de Barentszzee. De stad Vadsø ligt hemelsbreed op slechts 200 kilometer van het Russische Moermansk. Van half mei tot eind juli gaat de zon er niet onder. Uniek is het feit dat hier de toendra doorloopt tot op zeeniveau. Het kleine vogeleilandje Hornøya is de meest oostelijke punt van Noorwegen en de best denkbare plek om zeevogels te fotograferen.

Na de pauze staan de Lofoten op het programma. De eilandengroep is bekend vanwege de vele karakteristieke vissersdorpjes. Henningsvær is wel een van de mooiste. Alleen de weg er naar toe is een uitstapje waard. In de winter komen op de Vesteralen Orka’s voor. Een uitdaging om deze te fotograferen. Maar het bijzonderste natuurfenomeen is het noorderlicht of Aurora Borealis. Ook daarvan zijn deze avond prachtige foto’s te zien.

Over de fotografen

Jan Smit (1959) is een natuurfotograaf uit de Noordkop. Creativiteit, kennis van de natuur en affiniteit met de techniek van het fotograferen maken hem succesvol. Uit liefde voor de natuur gaat hij uiterst behoedzaam te werk, het welzijn van dieren en hun omgeving staat altijd voorop.

Mart Smit (1991) leerde al jong het fotograferen van zijn vader. Al snel ontwikkelde hij een geheel eigen stijl. Dit resulteerde in internationale successen in fotowedstrijden zoals de Wildlife Photographer of the Year. Om meer kennis van de natuur te vergaren volgde Mart de opleiding Eco en Wildlife en studeert hij nu biologie.

Fotolezing op donderdag 23 november in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur, toegang €7,- inclusief koffie/thee in de pauze, ledenkorting € 1,50. Aanmelden kan via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies van de bibliotheken.