DEN HELDER - Binnen de kunstgeschiedenis komt gelukkig steeds meer aandacht voor niet-Westerse culturen. Karin Braamhorst belicht woensdagavond 15 februari in School 7 de verrassende achtergronden rond de pelgrimstocht naar Mekka en geeft daarmee een unieke inkijk in een voor velen onbekende wereld.

Mekka ligt in Saoedi-Arabië en is het middelpunt van het islamitische geloof. De stad wordt ook wel ‘Moeder der steden’ genoemd. In de tijd van de profeet was het een rijke stad die profiteerde van de handel in specerijen. Die werden via de karavaanroutes vanuit het zuiden aangevoerd en over land langs de westkust naar het Middellandse Zeegebied gebracht. Nog voordat hier de profeet Mohammed werd geboren, was Mekka al een plaats met ’heilige’ stenen waar mensen naar toe kwamen om te bidden.

Zelf ondernam Mohammed deze pelgrimstocht -de Hadj- één keer. Na zijn dood in 632 groeide Mekka uit tot het belangrijkste bedevaartsoord ter wereld. Overigens is de stad niet toegankelijk voor ’ongelovigen’. De rituelen van de Hadj liggen vast en worden al eeuwen uitgevoerd. De Hadj verbindt op die manier alle moslims ter wereld door de tijden heen. Het is een van de belangrijkste bindende factoren in de moslimgemeenschap. De reis is een enorme invloed op het spirituele en sociale leven van de pelgrim. Het verlangen om te gaan, neemt onveranderd toe.

Karin Braamhorst is een ervaren spreekster die gedreven wordt door haar passie voor kunst. Ze heeft een grote kennis van de kunstgeschiedenis en weet die op intrigerende wijze over te brengen op haar publiek. Zowel vakgenoten als leken zitten bij haar verhalen op het puntje van hun stoel.

Deze avond gaat uitsluitend over kunsthistorie!

De kunsthistorische lezing over Mekka wordt georganiseerd door KopGroep Bibliotheken en de Helderse Volksuniversiteit, woensdag 15 februari in School 7, Keizersgracht 94, aanvang 20.00 uur, toegang € 8,50. Kaartverkoop via
www.vudh.nl en www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.