DEN HELDER - In 2017 is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging De Stijl in Leiden is opgericht. Nederland viert dit met het feestjaar Mondrian to Dutch Design.

100 jaar De Stijl. Ook in Den Helder zijn tal van activiteiten rond dit jubileum. In school 7 verzorgt Bureau Boeiend een kunstlezing op dinsdagavond 31 oktober.

De lezing wordt gegeven door de enthousiaste kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij vertelt deze avond over het ontstaan van de wereldberoemde kleurcombinatie rood-geel-blauw en neemt het publiek mee op ontdekkingsreis door het oeuvre van Piet Mondriaan en De Stijl. Hij is van al zijn collega’s zonder meer het beroemdst geworden, maar was slechts een van de kunstenaars was die tot de stroming behoorde. De grote roerganger was Theo van Doesburg.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat de Stijl een pure kunst was, die primaire kleuren en abstractie gebruikte en wel zo -letterlijk- rechtlijnig dat Van Doesburg en Mondriaan ruzie kregen over het gebruik van de diagonale lijn in composities. Zoals vaker valt er echter op dit soort programmapunten heel wat af te dingen. Neem Bart van der Leck met zijn figuratieve schilderijen. Of Rietveld met een ronde opening in het Schröderhuis. Deze avond hoort het publiek het bijzondere verhaal van een stroming die zich als DE stijl aan de wereld voorstelde.

Lezing over de Stijl in School 7, Keizersgracht 94 Den Helder, 31 oktober, aanvang 19.30 uur, toegang € 7,- ledenkorting € 1,50 - inclusief koffie/thee. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.