DEN HELDER - Zaterdag 9 en zondag 10 september is de landelijke Open Monumentendag. Het thema dit jaar is Boeren, burgers en buitenlui. Natuurlijk doet Den Helder ook mee: maar liefst 22 monumenten openen hun deuren.

Citymarketing Den Helder heeft een programma gemaakt waarbij o.a. de volgende monumenten geopend zijn: de bunker achter het voormalige postkantoor, Fort Dirksz Admiraal, de Kroontjesbunker, het Marinemuseum, School 7, de Loge Willem Frederik Karel, de Helderse Molenstichting ‘De Onderneming’, de Tres Hombres, de Petrus- en Pauluskerk en de hospitaalbunker in het Timorpark.

Verder worden er rondleidingen gegeven bij onder andere Fort Erfprins en het Koninklijk Instituut voor de Marine. De Helderse Historische Vereniging geeft een presentatie over het Koegras bij School 7 en bij de Ontmoetingskerk.

Welkom bij opening

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 9 september om 10.00 uur bij het Bunkermuseum M219 aan de Zanddijk. Een prachtige locatie verscholen in de duinen met uitzicht over de Noordzee en over de schitterende velden. De opening wordt verzorgd door de vrijwilligers van het Bunkermuseum, wethouder Trees van der Paard en stadsdichter Marja Lely.

Direct na de opening, rond 10.15 uur, kunt u onder leiding van de enthousiaste vrijwilligers een rondleiding volgen door de bunker of kunt u starten aan de fietstocht van de Helderse Vereniging voor Sociale Geschiedenis en fietst u door de duinen richting Den Helder.

U kunt parkeren bij de parkeerplaats aan de Zanddijk bij Strandslag de Zandloper in Julianadorp. Vanaf hier volgt u de bordjes richting de duinen.

Overzicht van de deelnemers

Het programma met alle deelnemende bedrijven is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiecentrum Den Helder (Willemsoord 52a) of te downloaden via www.denhelder.online/drukwerk. Op de dag zelf is het programma ook verkrijgbaar bij alle deelnemers.