DEN HELDER - November staat in het teken van Nederland Leest, de leesbevorderingscampagne van alle openbare bibliotheken. Het thema is ‘robotica’ en het boek dat de bibliotheken gratis weggeven is: ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov.

Het is een futuristische vertelling rond een robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel.

Isaac Asimov (1920-1992) is misschien wel de grootste sciencefictionauteur aller tijden. Daarnaast doceerde hij biochemie aan de universiteit van Boston. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots. ‘Ik, robot’ verscheen in 2004 ook als film (I, Robot) met Will Smith in de hoofdrol.

Ronald Giphart

KopGroep Bibliotheken heeft ter ere van Nederland Leest Ronald Giphart uitgenodigd. Dinsdagavond 7 november komt de populaire schrijver naar School 7 om te vertellen over een bijzonder experiment. Giphart riep de hulp in van een robot: Asibot. De vraag bij dit experiment was: wat gebeurt er als de techniek met literatuur aan de slag gaat? Kunnen robots boeken schrijven?

Samen met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen hebben onderzoekers Asibot gevoed met 10.000 Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. De techniek is nog vol in ontwikkeling. Een heel boek kan met kunstmatige intelligentie nog niet geschreven worden, maar een aantal alinea’s lukt wel. Het resultaat van dit experiment is een tiende verhaal in de bundel 'Ik, robot'.

De grote vraag is natuurlijk: zijn deze zinnen van de hand van Giphart of van Asibot? De schrijver geeft daar zelf antwoord op. Daarnaast vertelt hij ook over zijn ‘gewone’ schrijverschap en de vele boeken die hij geschreven heeft. Van zijn debuut 'Ik ook van jou' (1992) tot zijn meest recente roman 'Lieve' (2016). In de pauze is er boekverkoop en gelegenheid voor signeren.

Nederland Leest duurt de hele maand november, het boek ‘Ik robot’ is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Lezing Ronald Giphart is dinsdag 7 november in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder, aanvang 19.30 uur, toegang € 7,50, kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.