DEN HELDER - Wat is het geheim van stokoude mensen? Zondagmiddag 5 november staat deze vraag centraal tijdens het 6e NUT-College.

Steffie van den Oord vertelt dan in School 7 over de boeken die ze schreef over dit onderwerp. Rond de millenniumwisseling interviewde ze voor VPRO-radio honderdjarigen over hun eeuw. Ze raakte gefascineerd door deze mensen, geboren in een tijdperk van paard en wagen, zonder elektriciteit, de pil en de AOW.

Hoe hebben zij de twintigste eeuw beleefd? En wat is het recept om stokoud te worden?
Deze vragen onderzoekt ze in haar bestseller ‘Eeuwelingen. Levensverhalen van honderdjarigen in Nederland.’ De mensen die ze sprak voor dit boek waren tussen de 100 en 115. Ze overleefden twee wereldoorlogen, zagen de eerste auto’s rijden, en hun levens veranderden radicaal met de komst van de koelkast en de televisie. Recent kwam haar nieuwste boek uit: ‘Honkvast’. Dat gaat over oude mensen die nooit zijn verkast. Die weigeren hun oude huis te verlaten, al stort het dak in. "Ik ga niet tussen al die oude mensen in het bejaardenhuis zitten," aldus Riek Uyen (103).

NUT-college
Het NUT en KopGroep Bibliotheken organiseren twee keer per jaar een middag rond een bepaald onderwerp. De Maatschappij tot Nut van het Algemeen is met 194 jaar de oudste vereniging van Den Helder. Anderhalve eeuw lang had het een voortrekkersrol op het gebied van onderwijs en ontwikkeling. Met een reeks toegankelijke colleges voor een breed publiek wordt deze missie nieuw leven ingeblazen.

NUT-college op zondag 5 november in School 7, Keizersgracht 94, aanvang 14.30 uur, toegang € 5,- Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.