DEN HELDER - Het duurt nog even voordat de zomerkermis zich aandient. Toch is er al goed nieuws te melden hierover. Voor het eerst zal er een middag lang een prikkelarme kermis te beleven zijn.  

Een prikkelarme kermis is bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld autisme, epilepsie, een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Op donderdag 13 juli zal er geen rook te zien zijn, geen licht(flitsen) en is de muziek gedempt (minder dan 35 decibel). Van 13.30 tot 17.30 uur kunnen daardoor prikkelgevoelige mensen toch plezier beleven aan de kermis.

Prikkelgevoelig Mensen die prikkelgevoelig zijn kunnen vanwege het harde geluid, de (felle) lichten en lichteffecten en de draaisnelheid van de attracties doorgaans niet op een normale kermis aanwezig zijn. Bij de prikkelarme kermis zijn al deze prikkels er niet of in sterk verminderde mate.

Lies van der Bij -Timmering: “Als moeder van een peuter die snel angstig en overprikkelt raakte kon ik niet begrijpen dat een kermis voor andere kinderen wél leuk was. Het waren frustrerende momenten, een kermis zou voor alle kinderen leuk moeten zijn. Maar mijn kind hing huilend in mijn armen of verschool zich achter mijn been met twee handjes over zijn oortjes tegen het harde geluid. Dit maakte dat ik aandacht vroeg voor een prikkelarme kermis in de gemeente Den Helder. Andere gemeenten gingen Den Helder voor, en met succes. Ik gun het mijn kind en élk kind om met plezier terug te denken aan een leuke middag op de Helderse Zomerkermis! Zo sluit je niemand uit, laat je weten dat iedereen er toe doet, ook deze kinderen en hun ouders. Kleine moeite, zeer groot plezier!”

Pieter Kos, wethouder Sociaal Domein: “Heel blij ben ik dat we op deze manier kinderen, die anders niet naar de kermis kunnen, nu wel een middag kunnen laten genieten van de kermis met attracties als de ronddraaiende spin.”