JULIANADORP - Dinsdagavond 31 januari komt Jolanda Bos naar de bibliotheek van Julianadorp om te vertellen over de geschiedenis van het strandjutten. Veel kustplaatsen in Nederland zijn van oudsher vissersplaatsen en in het verleden kwam het beroep ‘strandjutter’ vaak voor langs de Hollandse kust. Strandjutters leefden van wat er op de stranden aanspoelden, stroopten de kuststrook af op zoek naar wrakhout, andere voorwerpen en zelfs mogelijke kostbaarheden.

Bos komt zelf uit een familie van strandjutters en op haar manier jut zij nog steeds. In deze lezing laat zij het publiek ook kennismaken met haar eigen motivatie om te jutten. Ze is archeoloog, etnograaf en schrijfster, studeerde archeologie in Leiden en werkt al jaren in de woestijnen van Egypte. Daarover zegt ze: “Egypte is altijd weer een ontdekkingstocht met nieuwe ervaringen, inspirerende ontmoetingen en ontdekkingen over hoe mensen in de oudheid leefden.”

De lezing over strandjutten begint 31 januari om 19.30 uur in de bibliotheek aan de Keysers Plaet 1023 in Julianadorp. Toegang € 6,50, ledenkorting € 1,50. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.