NOORD-HOLLAND - Binnenkort is het weer Nationale Open Molen- en Gemalendag! Op 11 en 12 mei 2024 openen verschillende molens en gemalen door heel het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hun deuren voor publiek. Zo zijn er ook drie objecten in de Noordkop toegankelijk. Iedereen kan langskomen en leren over hoe we al eeuwenlang de waterhuishouding regelen in ons werkgebied. Toegang is gratis.


In het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal worden er zo'n 18 molens en gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opengesteld voor publiek.

Open molens en gemalen in de Noordkop
In de Noordkop zijn de volgende objecten te bezoeken: Grebmolen in Warmenhuizen, de Groenveldse molen in Groenveld en gemaal A in Burgerbrug. Voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen in Hollands Noorderkwartier, bezoek hhnk.nl.

Nationale Open Molen- en Gemalendag vindt elk jaar plaats in de maand mei. Deze dagen zijn bedoeld om het erfgoed in het zonnetje te zetten. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog gebruikt worden.

Iedereen kan langskomen en de toegang is gratis. De meeste molens en gemalen zijn doorgaans geopend van 11:00 tot 16:00 uur, maar dit kan verschillen per locatie. Wees vooral welkom en ontdek meer over de historie het onze waterwerken.