DEN HELDER/MEDEMBLIK - Op woensdag 13 december heeft bij een accountantskantoor aan de Breedstraat in Medemblik een doorzoeking plaatsgevonden in het kader van een langlopend onderzoek naar onder meer witwassen met vastgoed, valsheid in geschrifte en oplichting. De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) werken samen aan het onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Eerder in dit onderzoek werden in oktober 2021 al drie woningen, een vastgoedbedrijf en een notariskantoor doorzocht. Destijds werden administratie en twee auto’s in beslag genomen en in februari 2023 werden twee personen, een 46-jarige man uit Julianadorp en een 48-jarige vrouw uit Den Helder, aangehouden op verdenking van witwassen. Deze personen zitten op dit moment niet meer vast. Wel is beslag gelegd op hun woningen. Vanwege de omvang van het onderzoek is nog niet bekend wanneer dit kan worden afgerond.

Samen tegen ondermijning


De politie en het Openbaar Ministerie werken samen met andere partijen tegen ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijnende criminaliteit vervagen de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen maken steeds meer gebruik van legale bedrijven, voorzieningen, instanties en adviseurs bij hun criminele praktijken. Bijvoorbeeld voor het witwassen van geld uit drugshandel of fraude. Door de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties, kunnen zij worden aangepakt met een mix van strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke maatregelen.