JULIANADORP - De rechtbank Noord-Holland heeft een destijds 19-jarige man veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op 8 oktober 2021 in Julianadorp. Daarbij overleed een 19-jarige bijrijder. Een 18-jarige passagier die op de achterbank zat, raakte zwaargewond. De verdachte krijgt een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast krijgt hij een maximale rijontzegging van 5 jaar.

Het ongeval

Voorafgaand aan het verkeersongeval reed verdachte zogenoemde 'handrembochtjes' op een parkeerplaats. Een 19-jarige vriend zat naast hem en diens 18-jarige vriendin zat op de achterbank. De verdachte en zijn passagiers verlieten vervolgens de parkeerplaats en reden met een behoorlijke snelheid richting Julianadorp. De verdachte verklaart te hebben opgetrokken omdat een aantal jongens op de parkeerplaats naar hem stond te kijken. Kort daarna is één van deze jongens in zijn eigen auto gestapt, heeft hij de parkeerplaats verlaten en de verdachte ingehaald. De vriendin verklaarde later dat deze andere auto hard begon te rijden en dat de verdachte vervolgens achter deze auto aanreed. Volgens haar maakten ze er een spelletje van. De andere auto is afgeremd toen ze de bebouwde kom van Julianadorp inreden, maar de verdachte niet. Zij en haar vriend zeiden en schreeuwden ook dat de verdachte moest stoppen, maar hij reageerde volgens haar niet en reed heel hard door.

Na een S-bocht kwam de auto met de rechterwielen in de berm terecht. De verdachte stuurde de auto terug richting de rijbaan, maar door de hoge snelheid waarmee hij reed raakte de auto direct in een slip toen die de berm uitkwam. Hierdoor raakte de verdachte de controle over de auto kwijt. De auto gleed door een hekwerk, raakte lantaarnpalen en meerpalen en kwam uiteindelijk op het fietspad tot stilstand. De vriend is als gevolg hiervan ter plekke aan zijn verwondingen overleden en zijn vriendin raakte zwaargewond. Ook de verdachte zelf liep ernstige verwondingen op.

Uit onderzoek is gebleken dat het voertuig voorafgaand aan het ongeluk een snelheid had van tussen de 131 kilometer per uur en 143 kilometer per uur. Op deze weg was een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur toegestaan.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuldig is aan het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval door roekeloos rijgedrag. De verdachte heeft langere tijd de maximumsnelheid fors overschreden. Toen zijn inzittenden schreeuwden dat hij moest stoppen, luisterde hij daar niet naar. Door met deze onverantwoord hoge snelheid te rijden, heeft de verdachte de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht en zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer veronachtzaamd. Het feit dat de verdachte aangemerkt kan worden als beginnend bestuurder en zich kennelijk niet verantwoordelijk voelt voor het naleven van de verkeersregels, baart de rechtbank zorgen.

De verdachte heeft met zijn handelen diep en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. Op de zitting vertelden de ouders en zus van het slachtoffer op invoelbare wijze wat het verlies van hun zoon en broer voor hen en hun omgeving betekent. Het verdriet en gemis is enorm. Uit de slachtofferverklaring van de vriendin blijkt dat het verkeersongeval tot op de dag van vandaag een zeer grote impact op haar heeft en dat ook voor haar het gemis van haar vriend groot is. De rechtbank realiseert zich dat geen enkele straf die pijn en dat verdriet kan wegnemen.

Bij de bepaling van de straf heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachte. Ook bleek uit het reclasseringsrapport en tijdens de zitting dat de verdachte gebukt gaat onder gevoelens van schuld en verdriet. De rechtbank heeft de indruk gekregen dat de verdachte aangeslagen is door het leed dat hij de nabestaanden en het slachtoffer heeft aangedaan en door het verlies van zijn vriend. Een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, en de maximale rijontzegging van 5 jaar vindt de rechtbank passend.

Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen aan de ouders, stiefvader, zus en halfzus. Het gaat om in totaal 57.500 euro aan immateriële schade en bijna 1.700 euro aan materiële schade.