DEN HELDER - De vader en zoon die afgelopen augustus een man en een vrouw neerstaken in een winkelstraat in Den Helder, moeten voor langere tijd de gevangenis in. De rechter rekent het ze extra zwaar aan dat ze dit in een drukke straat deden, nota bene in bijzijn van het 3-jarige kind van de slachtoffers.

Vader Richard G. (44) kreeg een celstraf van vijf jaar, zijn 17-jarige zoon vierenhalve maand jeugddetentie waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De beelden die twee weken geleden met de rechtszaak werden getoond, waren schokkend: een peuter loopt tussen de ouders (23 en 26 jaar) terwijl zij worden neergestoken. Vooral dit feit heeft meegespeeld bij de beoordeling van de straf, zegt de rechter in het vonnis.

"Op de beelden is te zien dat dit kind gedurende de vechtpartij tussen de vechtenden rondliep en zelfs omver werd geduwd", aldus de rechter. "Ook wakkert verdachte met het op straat dragen en daadwerkelijk jegens personen gebruiken van een mes gevoelens van onveiligheid aan, bij omstanders in het bijzonder en in de maatschappij in het algemeen."

'Voorbeeld'
Daarnaast rekent de rechter het de 44-jarige G. aan dat hij zijn zoon van 17 ('voor wie hij een voorbeeld hoort te zijn') betrok bij de steekpartij.

Toch wordt een iets lagere straf gegeven dan door de officier van justitie is geëist, namelijk vijf jaar in plaats van zeven. Daarnaast vader G. ruim 10.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Zijn zoon moet vierenhalve maand, waarvan drie maanden voorwaardelijk, de jeugdgevangenis in, met een proeftijd van twee jaar. Als hij binnen die periode weer in de fout gaat, moet hij ook het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf uitzitten.