DEN HELDER - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Den Helder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen voor ontucht met zijn op dat moment minderjarige vriendin.

De man had tussen 1 juli 2020 tot en 12 april 2021 op 25-jarige leeftijd een relatie met een meisje van 15 jaar oud. Hij had in die periode seks met haar. Door de leeftijd van het meisje wordt de seks als ontucht aangemerkt. De man verklaarde tegen de politie dat hij een relatie heeft met zijn vriendin, maar tot haar 16e geen seks met haar had.

Seksueel actief

De rechtbank vindt deze verklaring ongeloofwaardig. Zijn vriendin raakte tijdens hun relatie zwanger van de man. Daarnaast vond haar moeder op meerdere momenten zwangerschapstesten, ook van voordat de man een relatie met haar kreeg. Hier leidt de rechtbank uit af dat het meisje al eerder seksueel actief was. Verder verklaarden zij tegen anderen dat het kind van hem was. Ook vroeg het meisje aan een jongen waar zij eerder seks mee had, om te liegen dat hij de vader van haar kind was.

Liefdesrelatie

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij seks had met een minderjarige. Daarentegen hecht de rechtbank veel waarde aan het feit dat zij nog steeds een liefdesrelatie hebben en inmiddels samen een kindje kregen. Ook is de relatie tussen de man, de vriendin en de ouders van de vriendin hersteld. Daarom legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op - die normaal zou zijn opgelegd - maar volstaat ze met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 180 dagen, met een proeftijd van 1 jaar.