DEN HELDER - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zes jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 34-jarige man. Hij wordt ervan verdacht geprobeerd te hebben een 46-jarige man te vermoorden. Dit is gebeurd op de Bloemstraat in Den Helder.

"Per ongeluk"

De verdachte heeft op 3 augustus 2017 meerdere malen geschoten op het slachtoffer. Daarbij loopt de man schotwonden op. Volgens het OM doet de verdachte dit opzettelijk en met voorbedachten rade.
De verdachte heeft met zijn latere slachtoffer, die hij verdenkt van het plegen van een ernstig strafbaar feit, een ontmoeting geregeld. Daarop is de verdachte gaan schieten, waarna het slachtoffer wegrent. De verdachte achtervolgt hem, maar weet hem niet dodelijk te verwonden. Later zegt de verdachte dat zijn vuurwapen per ongeluk af ging. Een in de ogen van het OM ongeloofwaardige verklaring.

Pieter Baan Centrum
Net als het OM vindt de rechtbank in Alkmaar dit ook een poging tot moord en legt de verdachte exact een jaar na het incident een gevangenisstraf van acht jaar op. De verdachte gaat in hoger beroep.

Aan de orde in het hoger beroep is onder meer in hoeverre de verdachte toerekeningsvatbaar is voor zijn daad. Bij de rechtbank wilde de verdachte niet meewerken aan een onderzoek. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Amsterdam besloten dat de verdachte alsnog moet worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Dit keer gaat de verdachte wel enkele gesprekken aan. Deskundigen concluderen daaruit dat er sprake is van een verminderde vorm van toerekeningsvatbaarheid. Ook is er sprake van een stoornis en is er een groot recidivegevaar. De AG vindt dan ook dat naast een gevangenisstraf TBS met dwangverpleging moet worden opgelegd.

Impact
Een forse straf, ook omdat de impact van de moordpoging groot is voor het slachtoffer. De AG: “Hij is in zijn doen en laten op allerlei manieren beperkt. Wandelen, spelen en zwemmen met de kinderen lukt niet meer.”

Het gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.