DEN HELDER - De Helderse politie heeft in één week tijd het rijbewijs van maar liefst vijf hardrijders ingevorderd. Een van de aangehouden hardrijders reed op de N9 zelfs 164 kilometer per uur, waar 80 is toegestaan.

De 37-jarige man racete maandagochtend rond kwart over vijf op zijn motor voorbij de surveillerende agenten. Hij kreeg een boete, moest zijn rijbewijs inleveren en mocht niet verder rijden. Hier hield hij zich niet aan, want anderhalf uur later zag de politie hem rijden in een auto. De man kreeg nogmaals een boete, nu voor rijden zonder rijbewijs. Al was er wel een lichtpuntje, volgens de politie, want "dit keer reed hij niet te hard".

Iets eerder die dag, om vijf uur, was in Den Helder al het rijbewijs ingevorderd van een 34-jarige man die 52 kilometer per uur harder reed dan daar was toegestaan.

Ingenomen
De politie heeft gisterochtend van nog drie bestuurders het rijbewijs ingenomen. Zoiets wordt gedaan als er vijftig kilometer of harder wordt gereden dan is toegestaan. Een 56-jarige man reed gisteren met 108 kilometer per uur op de Schootenweg in Den Helder, waar maar 50 mag, en twee automobilisten van 23 en 19 reden met respectievelijk 143 en 144 kilometer per uur over de N9, een tachtigkilometerweg.

Er zullen meer controleacties volgen, kondigt de politie op Facebook aan: "Velen zien de N9 in de vroege uren als een weg waar hard mag worden gereden. Deze weg is niet ingericht voor deze snelheden (denk aan een berm in plaats van vluchtstrook, vele bochten, tegenliggers) en wij zullen dan ook dagelijks op alle tijdstippen hier controleren maar zeker ook in de vroege tijdstippen waarbij mensen vroeg in de ochtend elders in de provincie moeten werken."