HAARLEM - Om de politie te helpen bij het oplossen van misdrijven, kunnen burgers en ondernemingen hun bewakingscamera aanmelden bij Camera in Beeld. Vandaag wordt in Haarlem de eigenaar van de tweehonderdduizendste aangemelde camera verrast met een oorkonde. Ook lanceert minister Grapperhaus dan de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. Daarmee kunnen ondernemers de kwaliteit van hun camerabeelden controleren en verbeteren.

Steeds meer particulieren en ondernemers beveiligen hun eigendommen met camera’s. Deze beelden kunnen goed van pas komen bij politieonderzoeken. Om te weten waar de camera’s hangen, maakt de politie sinds 2014 gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Burgers en ondernemers kunnen hun camera daar aanmelden via de website politie.nl. Onlangs ontving de politie de tweehonderdduizendste aanmelding. ‘Mensen willen graag met de politie meedenken en ons helpen’, zegt projectleider Karel van Engelenhoven.

Doorslaggevende rol
Dankzij de database kan de politie snel zien waar camera’s hangen en de beelden veilig stellen na een misdrijf. Dat heeft resultaat. Bijvoorbeeld afgelopen zomer in een ernstige verkrachtingszaak van een studente in Rotterdam. Toen kreeg het onderzoekteam aan de hand van particuliere camerabeelden een verdachte in beeld. ‘Camera in Beeld had een doorslaggevende rol in het onderzoek’, zegt een van de teamleiders. ‘Beeldmateriaal kan heel belangrijk zijn bij de opsporing van ernstige misdrijven, dus de hulp van burgers heeft absoluut meerwaarde.’

Privacywetgeving
Nederland telt naar schatting ruim anderhalf miljoen camera’s. De databank kan dus nog veel voller. Mensen aarzelen soms uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden met hun camera. Dat is vaak onterecht. ‘Je mag best een stukje van de openbare weg filmen bij het bewaken van je eigendommen’, zegt Van Engelenhoven. ‘Zolang het maar binnen de perken blijft en duidelijk is gemaakt dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld door middel van een waarschuwingssticker.’ Ook vrees voor eventuele represailles van personen die op de beelden te zien zijn, is ongegrond. De politie vordert de beelden die ze nodig heeft voor onderzoek. De eigenaar van de beelden moet ze dan dus afstaan.

Excellent Cameratoezicht
Vandaag vindt ook de landelijke aftrap plaats van Excellent Cameratoezicht. Dit is een initiatief van Rijksoverheid, politie, het CCV en het Platform Criminaliteitsbeheersing dat moet zorgen voor betere kwaliteit van de opgenomen beelden van winkeliers en bedrijven. Ondernemers kunnen online een scan aanvragen. Daarna beoordeelt een rapporteur ter plekke in hoeverre de opgenomen beelden bruikbaar zijn. Aan de hand daarvan kan de aanvrager maatregelen nemen ter verbetering van de beeldkwaliteit. Wie een scan aanvraagt, wordt direct aangemeld bij Camera in Beeld.