DEN HELDER - De buitenzijde van je huis is toch een soort van visitekaartje, het is het eerste wat men ziet wanneer ze bij je over de vloer komen. De buitenzijde van je huis is ook nog eens heel bepalend voor het straatbeeld. Ben je ontevreden over het uiterlijk van je huis en kan het wel een opfrisbeurt gebruiken, dan zijn er een aantal tips die je kunt toepassen om de buitenkant van je huis mooier te maken.

Maak gebruik van gevelbekleding


Iets wat steeds vaker wordt toegepast is gevelbekleding. Met gevelbekleding kun je makkelijk een nieuwe uitstraling geven aan je huis. Met een nieuwe gevelbekleding kun je een huis bijvoorbeeld een moderne look geven, zonder dat je hiervoor hoeft te verbouwen. Er is veel keuze wat betreft materialen, veelgebruikte materialen zijn hout, kunststof en steenstrips. Deze verschillende materialen hebben allemaal weer andere eigenschappen. Kunststof gevelbekleding heeft veel positieve kenmerken, zo is het makkelijk in onderhoud, is het erg betaalbaar en het is in veel kleuren verkrijgbaar. Nog een bijkomend voordeel is dat het gebruik van gevelbekleding kan bijdragen aan een betere isolatie van je woning.

Vervang de buitendeuren

Ook het vervangen van een voordeur kan een grote impact hebben op het uiterlijk van je huis. Er zijn ontzettend veel verschillende deuren verkrijgbaar, denk aan verschillende kleuren, materialen en stijlen. Een ietwat saai huis kun je vrij eenvoudig mooier maken door het plaatsen van een nieuwe buitendeur. Ga voor een moderne look door te kiezen voor een eenvoudige deur zonder teveel poespas óf ga voor een landelijke look door te kiezen voor een deur met meerdere panelen.

Verf de buitenmuren van je huis

Door de buitenmuren van je huis een nieuwe kleur te geven kun je vrij eenvoudig je huis een compleet ander uiterlijk geven. In principe heb je voor het verven van de buitenmuren van je huis geen vergunning nodig. Let wel op dat de kleur die je kiest past bij het straatbeeld anders kan dit wel eventueel problemen geven. Wil je een buitenmuur voorzien van een nieuwe kleur, zorg dat je een verf uitkiest die geschikt is voor buiten en UV-bestendig is. Hou ook rekening met de ondergrond, heb je een huis van bakstenen of hout? Kies voor een verf op acrylbasis dit beschermt de muur tegen vocht, maakt het huis zo goed als waterafstotend en de muur kan blijven ademen. Het is aan te raden om de muur eerst grondig schoon te maken en te ontdoen van alg en mos voordat je met verf aan de slag gaat.

Vernieuw de dakgoot

Het vernieuwen van een dakgoot kan ook zeker bijdragen aan het uiterlijk van je huis, de stijl van een dakgoot is erg bepalend voor je huis. Er zijn tegenwoordig veel soorten dakgoten verkrijgbaar, bijvoorbeeld een klassieke dakgoot of een overhoekse dakgoot. Ook is er veel keuze aan materiaal, denk bijvoorbeeld aan kunststof, zink of gietijzer.

Nieuwe buitenaccessoires

Iets minder rigoureus maar zeker van invloed op het uiterlijk van je huis is het toevoegen van nieuwe buitenaccessoires. Denk dan aan een mooie buitenlamp, een nieuwe brievenbus aan de muur, een leuk huisnummer of naambordje of wat dacht je van een leuk boompje bij de voordeur? Deze buitenaccessoires kunnen je huis meteen een hele andere uitstraling geven.

Je huis een nieuwe uitstraling geven zonder een grote verbouwing is zeker mogelijk, door je muur te voorzien van een andere kleur, een nieuwe voordeur te plaatsen en het toevoegen van een aantal nieuwe buitenaccessoires kun je een groot verschil maken.