Het winterseizoen is in Nederland niet meer wat het geweest is. De temperatuur is vaker boven nul dan dat het vriest. Dit biedt voor de sportieve fietser natuurlijk alle gelegenheid om vaker de fiets te pakken. Toch is het wel belangrijk om je fiets in deze winterperiode in optimale conditie te houden. Op de dagen dat je gaat fietsen als het wel vriest, krijgt de fiets mogelijk te maken met de effecten van strooizout. Rijd je op een elektrische fiets dan heeft de accu het bij kouder weer meer te verduren dan in de zomer. Aangezien de winter toch een speciaal seizoen is met verschillende weersomstandigheden, volgen hieronder tips voor fietsonderhoud in het winterseizoen.


1. Onderhoud van de fietsketting

De fietsketting heeft het in het winterseizoen zwaarder te verduren dan in warmere perioden. In de winter regent het vaak, maar er zijn ook dagen waarop het vriest en er sprake is van ijzel, sneeuw of hagel. Deze weersomstandigheden zijn een extra reden om in het kader van het fietsonderhoud extra aandacht aan de fietsketting te besteden. Dit geldt overigens ook voor het onderhoud van de schijfremmen van je fiets. De onderhoudsproducten voor deze fietsonderdelen zijn gemakkelijk online te bestellen bij BIKE24. Hier koop je bijvoorbeeld ook fietsonderdelen, fietskleding en fietsaccessoires.

2. Geef je fiets een schoonmaakbeurt

Ben je gaan fietsen in de winter over een weg met strooizout? Of was het aan het regenen en is de modder ter herinnering aan je fietstocht op je fiets aanwezig? In deze situaties is het belangrijk om je fiets een uitgebreide schoonmaakbeurt te geven. Je hebt de mogelijkheid om een sopje met warm water en zachte doek te gebruiken of je kiest voor een fietsreinigingsmiddel. Bij strooizout op de fiets bestaat het gevaar dat er roest ontstaat als je dit niet schoonmaakt. Er is dan namelijk een risico dat het zoute bestanddeel in het fietsframe of in de wielen trekt. De snelste methode om je fiets schoon te maken, is door alle onderdelen af te spoelen. Begin van boven naar beneden en droog je fiets daarna af met bijvoorbeeld een microvezeldoek. De wielen en de onderkant van de fiets verdienen wat meer aandacht, want dit zijn plekken waarop je het meeste strooizout tegenkomt.

3. Plaats de accu van een elektrische fiets in een warme ruimte

Ben je gewend om de accu van een elektrische fiets in de schuur te bewaren? In de winter is het aan te raden om de accu in een warme ruimte neer te leggen. De schuur is doorgaans niet verwarmd en is daarom veel kouder. Bewaar je de accu op kamertemperatuur dan gaat deze langer mee dan wanneer deze in de koude schuur ligt. Misschien heb je tijdens het fietsen in koude omstandigheden al wel gemerkt dat je accu sneller leeg raakt. De temperatuur heeft invloed op de accuduur en daarom is het aan te raden de accu in een warmte ruimte neer te leggen. Ben je niet van plan om in de winter van de elektrische fiets gebruik te maken? Zorg dan dat je eenmaal per maand even het energieniveau van de accu controleert. Het is belangrijk om ook bij het niet gebruiken van de fiets de accu op te laden. Laat je dit na dan ontlaadt de accu zich vanzelf en dat is natuurlijk niet wenselijk.

4. Zet de fiets waar mogelijk binnen

Het goed onderhouden van een fiets betekent ook dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Bijvoorbeeld door de fiets, daar waar dat mogelijk is zoveel mogelijk binnen neer te zetten. Laat je fiets dus niet een nacht lang buiten staan als het bijvoorbeeld vriest, ijzelt of sneeuwt. De ideale situatie is dat je de fiets na je fietstocht schoonmaakt en daarna op een droge plaats stalt. Heeft het een nacht hevig gevroren en heb je de fiets buiten laten staan? Er bestaat een kans dat de remmen of fietsversnellingen het dan niet meer goed doen. Je voorkomt met een warme en droge stallingsplek voor je fiets bovendien dat er schade door vocht ontstaat.