DEN HELDER - Om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen, is VCA in het leven geroepen. Wil je meer weten over VCA, oftewel Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers? Of je nu een werkgever bent die op zoek is naar certificering of een werknemer die meer wil weten over VCA, je bent op de juiste plek. Laten we beginnen met het ontdekken van de wereld van VCA!

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een certificeringssysteem dat in Nederland wordt gebruikt om de veiligheid, gezondheid en milieuprestaties op de werkvloer te waarborgen. VCA is bedoeld voor bedrijven en werknemers die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen, zoals de bouw, petrochemie en industrie.

Certificering voor veilig werken

Het behalen van een VCA-certificaat betekent dat een je voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het certificaat toont aan dat het je veilig werkt en de risico's op de werkvloer beheerst. Het is een bewijs van vakbekwaamheid en betrokkenheid bij veiligheid.

Wie heeft VCA nodig?


Werkgevers en opdrachtgevers

Voor veel werkgevers en opdrachtgevers is het hebben van een VCA-certificaat een vereiste. Ze willen er zeker van zijn dat de bedrijven waarmee ze samenwerken, veilig werken en de risico's op de werkvloer beheersen. Het hebben van een VCA-certificaat kan dus een concurrentievoordeel bieden bij het verkrijgen van opdrachten en het aantonen van professionaliteit.

Werknemers en veiligheid

Voor werknemers is het hebben van kennis over VCA en het volgen van VCA-trainingen van belang om veilig te kunnen werken. Het vergroot hun bewustzijn van mogelijke risico's en helpt hen om veiligheidsvoorschriften na te leven. Daarnaast kan het hebben van een persoonlijk VCA-diploma hun kansen op werk vergroten, omdat werkgevers vaak de voorkeur geven aan werknemers met VCA-certificering. Haal de VCA Basis diploma en je houdt jezelf en je collega’s veilig.

Het VCA-certificeringsproces

Het VCA-certificeringsproces begint met de voorbereiding en training. Werknemers kunnen een VCA-training volgen om kennis op te doen over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek. Er zijn verschillende niveaus van VCA-certificering, zoals VCA Basis en VCA VOL. Voor medewerkers is VCA Basis geschikt. Ben je leidinggevende? Volg dan een VCA VOL cursus. Nadat je de training hebt doorlopen, dien je een examen af te leggen. Wanneer je dit examen hebt gehaald, ontvang je jouw VCA diploma.